Израелското правителство ще продължи да се опитва с всички средства да попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие. По-специално, израелските власти възнамеряват да създадат широк международен фронт срещу Техеран за тази цел.

Това заяви израелският външен министър Ели Коен, съобщи информационната агенция Report.

"Иран е единствената страна сред членовете на ООН, която открито призовава за унищожаването на друга държава членка на организацията. Израел се стреми да попречи на Иран да се сдобие с военен ядрен потенциал по всякакъв начин", заяви министърът.

Коен подчерта, че възстановяването на Съвместния всеобхватен план за действие относно ядрената програма на Иран вече не е от значение.

"На фона на очертаващия се международен консенсус, че ядреното споразумение с Иран вече не е актуално, ние ще се съсредоточим (наред с укрепването на собствените си независими сили за сигурност за всеки възможен сценарий) върху усилията за формиране на международен фронт за прекъсване на ядрените планове на Иран", заяви министърът.

Иран тества дронове в Ормузкия проток

Иран тества дронове в Ормузкия проток

Част от годишни военни учения

Служителят обаче добави, че Израел е загрижен и за други ирански оръжейни разработки.

"Действията на Иран се изразяват не само в стремежа му към ядрени оръжия, но и в проекта му за ракети с голям обсег, разработването на безпилотни самолети и финансирането на международния тероризъм", подчерта Коен.

Припомняме ви, че по-рано иранското външно министерство отхвърли обвиненията във военна подкрепа за Русия и заплаши лично Украйна и украинския президент Володимир Зеленски.