Лидерите на ЕС изразиха изненада и съжаление във вторник, след като израелското правителство забрани на член на Европейския парламент да влезе в страната на официално посещение и я депортира в Испания, съобщава европейската редакция на "Политико"

Ана Миранда, испански евродепутат от групата на Зелените/Европейски свободен алианс, кацна на летище "Бен Гурион" в Тел Авив в понеделник вечерта заедно с осем други депутати от две делегации на Европейския парламент, една за Израел и една за Палестина. По нареждане на израелското вътрешно министерство Миранда е качена на полет за Мадрид.

"Това е дипломатически конфликт (и) е недопустимо Израел да упражнява контрол над членовете на делегация, която отива в Палестина, а не в Израел", каза Миранда пред "Политико".

Говорител на израелската мисия към ЕС каза: "Единствената причина, поради която не й беше позволено да влезе, е, че се е опитала да влезе (в Израел) незаконно." Това се отнася до участието на Миранда във флотилия през 2015 г., която имаше за цел да пробие военноморската блокада на Ивицата Газа, наложена от Израел.

Миранда каза, че докато е била задържана на летището в продължение на три часа, израелски граничен служител, жена, многократно й е казала да "замълчи" и че когато Миранда обяснила, че е евродепутат, граничната служителка отговорила: "Какво е Европейският парламент? Тук не ознчава нищо."

Миранда каза, че не е крила участието си във флотилията, когато е разпитана.

Четиридневното посещение на евродепутатите тази седмица ще включва пътувания до окупираните от Израел палестински територии на Западния бряг и Източен Йерусалим, където палестинската власт има ограничена автономия. На делегацията е бил отказан достъп до Газа, каза Миранда.

Председателят на парламента Роберта Мецола изрази своето "разочарование" в "Туитър", като каза, че ще се свърже с израелските власти, за да поиска отговори, а също така ще свика лидерите на политическите групи, за да обсъдят следващите стъпки.

Миранда е получила зелена светлина да влезе в Израел, според имейли от 2 и 14 февруари между Службата за външна дейност на ЕС в Израел и министерството на външните работи на страната, разгледани изцяло от "Политико".

Израелската армия уби десет палестинци на Западния бряг
Обновена

Израелската армия уби десет палестинци на Западния бряг

Най-малко 102 други са ранени