Българската православна църква ще бъде номинирана за Нобелова награда, съобщи адвокат Моше Алони, по време на срещата на премиерa Бойко Борисов в Йерусалим с представители на българската общност. Инициативата е на Адвокатската колегия в Израел, съобщи БНР.

Адвокат Моше Алони е председател и на Дружеството за приятелство с България. Мотивът Българската православна църква да получи признание, е приносът й за спасяването на българските евреи.

"Българската православна църква, която беше неминуема с доблест и християнство за спасяването на българските евреи, да получи Нобелова награда за мир за това нейно участие. Така ние действаме и ще разпръснем в цяла Европа, в целия свят ще искаме тяхната помощ", каза адвокат Алони.

Според премиера Борисов народите ни са братски. "Може би Израел е единствената страна, в която отношението към България е еднакво за всички. Дали са десни, леви или други партии, България я обичат всички", каза той.

В продължение на час премиерът разговаря с представители на българските евреи. Почетният консул Мони Барт, който е с българско потекло, изрази отношението си към страната ни.

"Израел е нашата родина, но България остава другата родина. България е спасила нашите майки и бащи и нашата фамилия от Холокоста".