Израелските военни заявиха, че са извършили нов прецизен удар по Бейрут, като обещаха да разкрият подробности по-късно.

The Times of Israel пише, че това е четвъртият удар на ЦАХАЛ по Бейрут, откакто Хамас нападна Израел на 7 октомври 2023 г.

Целта на нападението е бил високопоставен командир на "Хизбула" - Али Караки, който отговаря за дейността на движението в Южен Ливан. Караки е член на Съвета на джихада - основната командна структура на Хизбула.

През уикенда близкоизточните медии съобщиха, че Караки и друг високопоставен командир от бойното крило на "Хизбула", Талал Хамийе, ще поемат функциите, изпълнявани от Ибрахим Акил, командир на елитното подразделение "Радуан", убит при израелски удар на 20 септември.

Освен това израелските военни са регистрирали изстрелването на още 15 ракети от Ливан към Израел - в долината на Изреел и залива на Хайфа. Някои от снарядите бяха свалени. През деня от ливанска територия са изстреляни общо 180 снаряда по цели в Израел.

По-рано ливанското движение "Хизбула" съобщи, че е атакувало две израелски бази в отговор на израелски въздушен удар в долината Бекаа.

Хизбула обяви нова фаза във войната си с Израел

Хизбула обяви нова фаза във войната си с Израел

Групировката обеща да продължи да се бори до прекратяване на огъня в паралелната война в Газа.

От понеделник сутринта Израел е поразил около 800 цели на "Хизбула" в Ливан. The Times of Israel съобщи, че израелските военни са предупредили ливанските граждани, че ще атакуват цивилни домове, в които според армията може да се съхраняват оръжия на групировката.

Ливанското министерство на здравеопазването съобщи, че броят на загиналите при израелските удари в Южен Ливан е нараснал на 274 души от началото на деня, съобщават близкоизточните медии.

Израел предприе най-мащабната въздушна атака срещу "Хизбула"
Обновена

Израел предприе най-мащабната въздушна атака срещу "Хизбула"

Най-малко 100 души са убити, а над 300 са ранени

Ведомството съобщи, че сред загиналите има 21 деца и 39 жени. Министерството на здравеопазването заяви, че израелските удари са поразили "къщи, медицински центрове, линейки и автомобили на хора, които се опитват да избягат".

Повече от 1000 души са били ранени.

По-рано бе съобщено, че при израелските удари по Ливан са загинали 182 души, а 727 са били ранени.