Израел отваря отново основната търговска граница в Газа и разширява риболовната зона във вторник, ако напрежението не ескалира и се запази спокойствието след примирието с Хамас, коментира израелският министър на отбраната, цитиран от "Ройтерс".

Израел затвори граничния пункт "Керем Шалом" и намали риболовната зона на 11 километра от 17 километра на 9 юли в отговор на огнени хвърчила и балони пуснати от палестинците в седмиците на гранични протести.

Израел затваря търговска граница с Газа

Израел затваря търговска граница с Газа

След поредните сблъсъци, за които Тел Авив обвини Хамас

Напрежението ескалира миналата седмица, след като палестински убиха един израелски войник и израелската войска убива трима бойци на Хамас и четвърти палестинец. Насилието утихна в събота, след като Египет и ООН посредничиха за примирие.

"Видяхме вчера какво представлява най-спокойният ден от 30 март насам", обяснява министърът на отбраната Авигдор Либерман.

"Ако днес и утре ситуацията продължава, както беше вчера, тогава във вторник ще възобновим рутинната дейност в Керем Шалом и ще върнем риболовната зона в предишните й граници", допълва той.

Израел и Хамас се разбраха за примирие в Газа

Израел и Хамас се разбраха за примирие в Газа

Израелските военни отказват да коментират съобщеното прекратяване на огъня

"Керем Шалом" е основният път за внос и износ за 2 милиона палестинци в Газа.

По време на затварянето, хуманитарна помощ все още е допускана, но трафикът е намалял до около 140 камиона на ден от около 1000-1100 камиона на ден.

Израел засилва блокадата над Газа и спира енергийни доставки

Израел засилва блокадата над Газа и спира енергийни доставки

И египетските власти затварят своя пункт "Рафах", свързващ Газа и Синай