След като отговори на масираната атаката на Иран, Израел ще счита този кръг от военни действия за приключен, каза във вторник високопоставен израелски депутат, цитиран от "Ройтерс".

Сред съображенията на Израел при планирането на контраудар са бойната предпазливост на западните сили, рискът за въздушните сили и необходимостта да се запази фокусът върху продължилата повече от половин година офанзива в Газа, каза Юли Еделщайн.

"Ще трябва да реагираме. Иранците ще разберат, че сме реагирали. И аз искрено се надявам, че това ще им даде урок, че не могат да атакуват суверенна държава, само защото смятат, че е възможно", каза Еделщайн, който председателства Кнесета за външните работи Комисия по въпроси и отбрана.

Но той добави: "Искрено се надявам, че те ще разберат, че не е в техен интерес да продължаваме този вид размяна на удари. Ние не се интересуваме от пълномащабна война. Ние не сме, както казах, в бизнеса на отмъщението."

Израел обеща умен отговор на иранската атака

Израел обеща умен отговор на иранската атака

След иранския отговор и международните призиви за деескалация

Израелски официални лица казват, че отговорът на иранските атаки ще бъде съгласуван от премиера Бенямин Нетаняху и неговия военен кабинет. Еделщайн, бивш министър в кабинета от партията на Нетаняху Ликуд, чиято роля сега включва преразглеждане на правителствени решения, не изясни до каква степен е бил информиран за оперативните планове.

Изстрелването на стотици безпилотни самолети камикадзе, крилати ракети и балистични ракети в събота вечер отбеляза първото директно нападение срещу Израел от Иран. Повечето от заплахите бяха свалени от израелските, американските, британските, френските и йорданските сили.

Иран определи атаката като отмъщение за израелски удар, който разруши сграда в комплекса на посолството му в Дамаск и уби двама от неговите генерали и няколко други офицери.

Израел - който не е поел отговорност за атаката от 1 април - казва, че не може да позволи открит фронт с иранците, особено докато се бие срещу подкрепяните от Техеран милиции в Газа, Ливан, Сирия, Ирак и Йемен.

Анкета на Канал 13 TV установи, че 29% от израелците подкрепят незабавен удар срещу Иран, 37% подкрепят атака на по-късна дата и 25% се противопоставят на подобни действия.

Израел използва бойни самолети и прехващачи на голяма надморска височина, за да отблъсне иранските залпове, което според Еделщайн струва "огромна сума пари".

Сред задълженията на неговата комисия беше да гарантира, че Израел разполага с постоянни доставки на ракети прехващачи. Той каза, че слуховете, че Израел изпитва недостиг на прехващачи, са неверни.

Путин призова страните от Близкия изток да се отдръпнат от "катастрофален сблъсък"

Путин призова страните от Близкия изток да се отдръпнат от "катастрофален сблъсък"

Той разговаря с иранския президент Ебрахим Раиси