За изостряне на тона при дипломатическия спор между Израел и Полша съобщава ДПА.

Израелският външен министър Яир Лапид нарече правителството на Варшава "антидемократично" в свое изявление по повод промяната в полското административно право.

Припомняме, вчера стана ясно, че Полша ще приеме закон, засягащ имуществото на евреите, пострадали по време на Втората световна война. Става дума за изменения в административния кодекс, според които след изтичане на 30 години от датата на административното решение (включително относно собствеността върху имота), той няма да подлежи на оспорване. Израел се опасява, че това ще сложи край на компенсациите за изземването на имоти на евреи по време на Холокоста.

Нови пречки пред еврейската реституция в Полша

Нови пречки пред еврейската реституция в Полша

Решението е на президента

Отминаха дните, когато поляците нанасяха вреди на евреите без последствия, отсече Лапид и допълни, че израелският народ не се страхува от антисемитски заплахи и няма намерение да си затваря очите за "срамното поведение на антидемократичното полско правителство".

Лапид обяви, че новият посланик на Израел в Полша, който трябваше да пристигне във Варшава през следващите дни, няма да пътува до Полша.

Полският посланик в Израел пък беше посъветван да не се връща в страната след сегашния си отпуск.

От своя страна полският премиер Матеуш Моравецки реагира остро на израелската критика на страницата си във Фейсбук. Той обяви и че са предприети мерки за безопасното връщане на децата на полския посланик в Полша. Причината за това е "нарастването на омразата срещу поляците" в Израел, каза той пред полския държавен телевизионен канал TVP.