Израел обвини Южна Африка, че използва Международния съд, за да помогне на палестинската групировка "Хамас", съобщава "Ройтерс".

Критиките идват, след като африканската страна отново отправи петиция до Световния съд за предприемане на мерки срещу Израел.

"Южна Африка продължава да действа като легална ръка на "Хамас" в опит да подкопае присъщото право на Израел да защитава себе си и своите граждани и да освободи всички заложници", подчертаха от израелското външно министерство.

"Многократните искания за временни мерки, отправени от Южна Африка, за да помогне на "Хамас", са поредното цинично използване на Международния съд в Хага, който вече два пъти отхвърли безпочвените опити да се откаже правото и задължението на Израел за самозащита", допълниха от ведомството.

ЮАР обвини Израел в нарушаване на заповедта на съда в Хага

ЮАР обвини Израел в нарушаване на заповедта на съда в Хага

Заради нападението срещу палестинци, чакащи хуманитарна помощ

През януари Южна Африка поиска от Световния съд да обяви, че Израел извършва геноцид в ивицата Газа и да нареди на страната да спре военната си кампания в анклава. Вместо това съдът издаде по-обща заповед, съгласно която Израел трябва да се увери, че не допуска актове на геноцид.

Сега Южна Африка иска от висшия съд на ООН да разпореди допълнителни стъпки срещу Израел, който според нея нарушава вече въведените мерки. В искането се посочва, че населението в Газа е изправено пред глад и се настоява съдът да разпореди всички страни да прекратят военните действия и да освободят всички заложници и затворници.

Съдът в Хага призна правото на палестинците в Газа да бъдат защитени от геноцид
Обновена

Съдът в Хага призна правото на палестинците в Газа да бъдат защитени от геноцид

Палестинците са защитена група съгласно конвенцията за геноцида, каза съдът

"Израел ще продължи да действа в съответствие с международното право, включително чрез улесняване на хуманитарната помощ за ивицата Газа, независимо от каквито и да е съдебни процедури", посочиха от израелското министерство. "Призоваваме Международният съд да отхвърли категорично новото искане на представителите на "Хамас".

Войната в Газа беше предизвикана от атаката на "Хамас" на 7 октомври срещу Южен Израел, при която бяха убити 1200 души - предимно цивилни, а 253 души бяха взети за заложници. Оттогава военната кампания на Израел е причинила смъртта на над 30 000 палестинци.

Израел се закани да продължи офанзивата си, докато не унищожи групировката "Хамас", която управлява Газа и се е зарекла да унищожи Израел. Освен това Тел Авив иска да освободи над 130-те израелски заложници, които все още са държани в Газа.

Израел отхвърли обвиненията за геноцид на Южна Африка

Израел отхвърли обвиненията за геноцид на Южна Африка

Обвиненията представлявали силно изкривяване на реалността