Южна Африка обвини Израел в нарушаване на заповедта на Международния съд да предприеме мерки за предотвратяване на геноцид.

Причината е извършено нападение срещу палестинци, чакащи хуманитарна помощ.

"Южна Африка осъжда клането на 112 палестинци и нараняването на още стотици, докато са търсили животоспасяваща помощ", посочват от Министерството на международните отношения и сътрудничество на африканската страна.

"Това зверство е поредното нарушение на международното право и е в нарушение на обвързващите временни разпореждания на Международния съд".

Израелската армия откри огън по опашка за хуманитарна помощ

Израелската армия откри огън по опашка за хуманитарна помощ

Здравните власти в Газа съобщиха, че повече от 100 души са загинали

По-рано Израел призна, че силите му са стреляли по палестински цивилни, наобиколили камион с хуманитарна помощ, с аргумента, че те са започнали да се доближават до войниците по опасен начин. Впоследствие Тел Авив уточни, че силите му не са имали за цел да убият стотици хора, а само да "разпръснат тълпата с няколко предупредителни изстрела", което обаче е довело до "злощастния инцидент".

Миналия месец Международният съд в Хага нареди на Израел да предотврати актове на геноцид срещу палестинци и да направи повече в помощ на цивилните. Съдът обаче не нареди прекратяване на огъня.

След като палестинската групировка уби 1200 души и взе 253 заложници при атаката на 7 октомври, Израел започна сухопътна офанзива срещу Газа. По данни на здравните власти в анклава до момента са загинали близо 30 000 души.

Израел отхвърли обвиненията за геноцид на Южна Африка

Израел отхвърли обвиненията за геноцид на Южна Африка

Обвиненията представлявали силно изкривяване на реалността