Шведската екоактивистка Грета Тунберг се замеси в пореден скандал, този път свързан не с екологията, а с войната в Израел, съобщава Politico. 

Израелските военни в петък критикуваха Тунберг, след като тя изпрати съобщение в подкрепа на палестинците и подкрепи коментар, в който се казва, че в Газа се извършва "геноцид".

Тунберг заяви, че "светът трябва да говори и да призове за незабавно прекратяване на огъня, справедливост и свобода за палестинците и всички засегнати цивилни".

Това се случва, докато войната Израел-Хамас ескалира и заплашва да се превърне в регионален конфликт.

Ливански политик-ветеран се опасява, че войната Израел-Хамас ще се разпространи

Ливански политик-ветеран се опасява, че войната Израел-Хамас ще се разпространи

Джумблат: Турция, Катар и Египет не са играчи, нямат никакво влияние, тримата играчи са Израел, Иран и САЩ

Тунберг също сподели в профила си в Instagram публикация от базиран в Германия пропалестински акаунт, в която се казва, че в Газа се случва "геноцид".

Групата, "Палестина говори", изразява своето "възмущение срещу геноцида в Газа и репресивния държавен терор на много западни държави срещу всеки, който проявява и действа солидарно с палестинците".

В отговор Арие Шаруз Шаликар, говорител на израелската армия, каза пред POLITICO: "Който се идентифицира с Грета по някакъв начин в бъдеще, според мен е поддръжник на тероризма."

Той добави: "Грета показва солидарност с Газа, без да казва нито дума за кланетата на израелци. Това показва, че тя всъщност не е в полза на палестинците, замита терора на "Хамас" и "Ислямски джихад" под масата, сякаш не съществуват."

Арие Шаруз Шаликар по-късно се извини за забележките си относно поддръжниците на Тунберг и каза: "Говорих от дълбоко чувство на болка и думите ми не отразяват личните ми възгледи или тези на IDF".

Израел загатва за скорошна операция в Газа

Израел загатва за скорошна операция в Газа

Това заяви министърът на отбраната Йоав Галант пред военни

По-рано този месец, Тунберг беше призната за виновна в неподчинение на полицейско разпореждане и ѝ беше наредено да плати глоба. За втори път в рамките на три месеца тя беше осъдена и глобена за същото нарушение. 

20-годишната беше осъдена да плати глоба от 4500 шведски крони (414 долара) за това, че не напусна протест за климата на 24 юли, след като полицията ѝ нареди да го направи.

По-рано същия ден тя беше глобена с 1500 шведски крони за същото нарушение.

Веднага след присъдата Тунберг и други активисти от екологичната група Reclaim the Future блокираха пътя за петролни камиони в пристанището на Малмьо и отново бяха насила отстранени от полицията.

Грета Тунберг задържана на екопротест в Германия

Грета Тунберг задържана на екопротест в Германия

Демонстрантите се обявили срещу унищожаване на село заради въглищна мина