Израел е атакувал оръжеен склад във военна база на сирийската армия близо до сирийската столица Дамаск. Това обяви сирийската опозиция, цитирана от израелски медии.

Членове на опозицията съобщиха, че са чули силни експлозии в Ал Катифа, източно предградие на сирийската столица.

От сирийската армия уточниха, че Израел е нападнал на нейна територия, използвайки бойни самолети и ракети земя-земя, като от армията увериха, че те са били прихванати, а след това е бил свален самолет. 

От своя страна свързан със сирийската опозиция сайт посочи, че четири израелски самолета са извършили атаката през въздушното пространство на Ливан.

В неделя израелският кабинет по сигурността проведе дълго заседание за положението на ливанската и сирийската граница. Високопоставени израелски официални лица, включително премиерът Бенямин Нетаняху и военният министър Авигдор Либерман, изразиха тревога заради събитията на северния фронт предвид нарастващото влияние на Иран в региона.

През декември сирийската държавна телевизия съобщи, че израелските военновъздушни сили са ударили военна база в град Ал Кисуа, разположен на около 13 км южно от Дамаск. Според информации в медиите, контролирани от режима на сирийския президент Башар Асад, мишената на Израел са били ирански военни бази в района. Израелските власти са отказали да коментират по въпроса.

По време на атаката, противовъздушната система на Сирия е изстреляла ракети по израелските самолети, които са предприели атаката от ливанското въздушно пространство.

Силите на Асад продължава да възстановяват контрола си над районите в Сирия, които са намират в близост до израелската граница, въпреки контраатаките на сунитските бунтовници.