Армията на Израел официално призна, че е разрушила предполагаем сирийски ядрен реактор през 2007 г., съобщават израелските медии.

Уточнява се, че въздушното нападение в източния сирийски регион Дейр ез Зор е премахнало "очертаваща се екзистенциална заплаха за Израел и целия регион".

Според израелците ядреният реактор е бил пред завършване. Отдавна се смяташе, че Израел е бил отговорен за атаката, но еврейската държава досега никога не е признавала за това.

Сирия многократно е отричала, че бомбардираният обект е бил ядрен реактор.

Признанието идва, след като израелските военни цензори отмениха заповед, забраняваща длъжностни лица да говорят за операцията.

Международната агенция за атомна енергия е заявявала в миналото, че обектът е "много вероятно" да е ядрен реактор. Оттам също така предполагат, че той е бил построен с помощта на Северна Корея.

Сирия, която се присъедини към Договора за неразпространение на ядрените оръжия, отрича това.

"В нощта на 5 срещу 6 септември 2007 г. изтребители на израелските военновъздушни сили успешно удариха и разрушиха сирийски ядрен реактор в процес на изграждане", посочиха в изявление от израелската армия.

"Реакторът беше близо до завършването му", допълват израелските военни.

Израел уточни, че 4 изтребителя Ф-16 и четири изтребителя Ф-15 са бомбардирали съоръжението.

"Посланието от атаката срещу ядрения реактор през 2007 г. е, че Държавата Израел няма да позволи създаването на способности, които заплашват съществуването на Израел", предупреждават израелските военни.

"Това беше нашето послание през 2007 г., това остава нашето послание днес и ще продължи да бъде нашето послание в близко и далечно бъдеще", подчертава още израелската армия.

Иран провокира Израел с мрежа от бази в Сирия

Иран провокира Израел с мрежа от бази в Сирия

Най-малко 10 бази в арабската държава

Израел наскоро засили предупрежденията си относно нарастващото военно присъствие на Иран в Сирия.

През февруари израелски изтребители извършиха въздушни удари по сирийски и ирански военни обекти на територията на Сирия.