Израел провежда систематично малтретиране и изтезания на затворници от началото на войната в Газа, подлагайки палестински задържани на действия, вариращи от произволно насилие до сексуално малтретиране, заяви в доклад израелската правозащитна група B'Tselem, цитиран от "Ройтерс".

Докладът, публикуван в понеделник, се основава на интервюта с 55 палестинци от Газа, Западния бряг и Израел, задържани в израелски затвори след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, което постави началото на войната, като повечето от тях не са били съдени.

"Свидетелствата ясно показват систематична, институционална политика, фокусирана върху непрекъснатото малтретиране и изтезания на всички палестински затворници, държани от Израел", се казва в доклада.

Израелските военни, които управляват някои центрове за задържане, където са държани палестински затворници, заявиха, че действат в съответствие с върховенството на закона и всички конкретни твърдения за малтретиране са разследвани.

"Израелската армия категорично отхвърля обвиненията за систематично насилие, включително сексуално насилие, в своите центрове за задържане", се казва в съобщението, добавяйки, че са въведени механизми за наблюдение, за да се гарантира, че съоръженията се управляват в съответствие със закона.

Говорител на Израелската затворническа служба каза, че всички затворници са третирани според закона и всички основни права са изцяло прилагани от професионално обучени пазачи.

"Не сме запознати с твърденията, които описахте, и доколкото знаем, не са се случили подобни събития под отговорността на израелските сили", каза говорителят, добавяйки, че задържаните имат право да подават жалби, които ще бъдат напълно разгледани и разследвани.

Докладът на B'Tselem беше публикуван дни след като израелските военни задържаха девет войници, обвинени в жестоко малтретиране на затворник във военно съоръжение в пустинята Негев. Израелската преса съобщава, че войниците са обвинени в сексуално насилие над член на елитна част на Хамас.

Доклад на ООН: Израел е изтезавал палестинци от Газа

Доклад на ООН: Израел е изтезавал палестинци от Газа

Хиляди палестинци са били насилствено изведени от Газа, понякога от бомбоубежища, и завлечени в арести в Израел

Докладът подробно описва обвиненията, че палестински затворници са били подлагани на произволни побои, унизително отношение и лишаване от сън, както и на "многократно използване на сексуално насилие в различна степен на тежест".

"Цялостната картина показва малтретиране и изтезания, извършвани по заповед, в пълно нарушение на задълженията на Израел както по вътрешното законодателство, така и по международното право", се казва в съобщението.

Твърденията за малтретиране на затворници се появяват многократно по време на войната в Газа, добавяйки към растящия международен натиск върху Израел относно поведението му в 10-месечния конфликт.

В доклада на B'Tselem, група, която документира нарушения на човешките права от Израел в окупирания Западен бряг и други райони, се казва, че отношението към затворниците е умишлена политика, прилагана под ръководството на крайнодесния министър на националната сигурност Итамар Бен- Гвир.

Говорителят на затворническата служба каза, че след атаката на 7 октомври Бен-Гвир е наредил условията в затвора да станат по-строги, за да се отмени подобрението на позволените преди това условия.

Кадура Фарес, ръководител на Комисията по въпросите на затворниците и бившите задържани на Организацията за освобождение на Палестина, повтори призива за международна комисия за разследване на отношението към затворниците, за да се търси отговорност от Израел.

"Имаме документация за престъпленията, извършени от Израел срещу палестински задържани в неговите затвори, и имаме ужасяващи свидетелства за това на какво са подложени задържаните, независимо дали са свързани с изтезания, изнасилвания и други престъпления", каза той.

Австралия: Израел не е убил умишлено чуждестранни хуманитарни работници в Газа

Австралия: Израел не е убил умишлено чуждестранни хуманитарни работници в Газа

зраелското разследване на смъртните случаи е било "навременно, подходящо и, с някои изключения, достатъчно"