Израелски въздушни удари убиха 16 души в Западна Сирия и раниха десетки други през нощта, съобщиха сирийските държавни медии в понеделник. Това е най-смъртоносната израелска атака, съобщена от сирийските власти,след удара по комплекса на иранското посолство в Дамаск, предава Ройтерс.

Сирийската държавна информационна агенция SANA, позовавайки се на военен източник, съобщи, че Израел е нанесъл ударите около 23:20 часа местно време (съвпада с българското) и са били насочени към "редица военни обекти в централния регион", без да се уточнява какво е било ударено.

Два регионални източника от разузнаването казаха, че голям военен изследователски център за производство на химически оръжия, разположен близо до Мисиаф, е бил ударен няколко пъти. Смята се, че там се помещава екип от ирански военни експерти, участващи в производството на оръжия.

Няма незабавен коментар от Израел, който обикновено не коментира конкретни съобщения за удари в Сирия.

Израелска атака с дрон уби четирима бойци на границата между Сирия и Ливан

Израелска атака с дрон уби четирима бойци на границата между Сирия и Ливан

Поразен е автомобилът, в който са пътували

След атаките на Хамас срещу израелски цивилни и войници на 7 октомври, Израел ескалира своите удари срещу цели на подкрепяните от Иран милиции в Сирия и също така удари противовъздушната отбрана на сирийската армия и някои сирийски сили.

"Около 23:20 часа в неделя вечерта израелският враг започна въздушна агресия от посоката на северозападен Ливан, насочена към редица военни обекти в централния регион (на Сирия)", каза военен източник пред агенция SANA.

"Нашите системи за противовъздушна отбрана се противопоставиха на ракетите на агресията и свалиха някои от тях", добави източникът, без да предоставя повече подробности.

Местен здравен служител, цитиран от SANA, каза, че 43 души са били ранени, включително няколко души критично.

Държавните медии на Сирия също съобщиха, че ударите са причинили два пожара, като пожарникарите работят по потушаването.

В най-известната атака срещу Сирия от началото на войната в Газа, вероятно израелски военни самолети бомбардираха посолството на Иран през април, удар, който според Иран уби седем военни съветници, включително трима висши командири.

Ердоган иска ислямският свят да се обедини срещу експанзията на Израел

Ердоган иска ислямският свят да се обедини срещу експанзията на Израел

След съобщенията за турска гражданка, убита на протест