Израелски военни убиха палестински охранител по време на сблъсъци в град Дженин на Западния бряг в понеделник, съобщи официалната палестинска информационна агенция Wafa, цитирана от Ройтерс.

Израелската армия заяви, че разследва инцидента и преди това съобщи, че войските й са били подложени на интензивен палетински обстрел, докато опитвали да арестуват заподозрени в Дженин и са отговорили на огъня.

Партията "Фатах' на палестинския президент Махмуд Абас идентифицира загиналия охранител като Ашраф Шейх Ибрахим и заяви, че той е умрял "докато защитавал град Дженин от агресията и окупационния нашественик".

В друга част на Западния бряг в понеделник еврейски заселници откриха семинария в района, което предизвика възмущението на палестинците.

Мирните преговори, водени от САЩ, с цел създаване на палестинска държава на Западния бряг, Източен Йерусалим и Газа, се провалиха през 2014 г. и не показват знаци за възстановяване, докато израелско-палестинското насилие ескалира през последната година.

Повечето държави считат израелските селища за незаконни, което Израел отхвърля. Палестинците твърдят, че израелските селища поглъщат земята, която искат за бъдещата си държава, и насочват вниманието към нарастващото насилие от страна на заселниците.

Абас заяви, че новата семинария трябва да бъде демонтирана. "Изявленията на осъждане вече не са достатъчни пред (израелското) екстремистко дясно правителство", заяви говорителят му Набил Абу Рудейне.

В опит да успокои международната общност, министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви, че Израел няма намерение да строи нови селища, като националистическото му религиозно правителство обеща да подкрепи съществуващите.

Трима палестинци убити при израелска атака на Западния бряг

Трима палестинци убити при израелска атака на Западния бряг

Няма незабавно потвърждение за смъртните случаи от израелската армия