Премиерът на Израел Яир Лапид намекна по време на реч за ядрения арсенал на страната си. Такива подозрения има от години в международната общност.

Като говореше за смяната на ръководството на Комисията за атомна енергия в Израел, Лапид коментира отбранителните и нападателни способности на Израел, както добави и "други способности", препращайки към ядрените оръжия.

"Невидимият купол над нас е изграден върху отбранителните и атакуващите ни способности и върху това, което чуждите медии са склонни да наричат ​​"други способности". Тези "други способности" ни държат живи и ще го правят, докато ние и децата ни сме тук" - посочи Лапид, цитиран от Си Ен Ен.

Смята се, че Израел притежава няколкостотин ядрени оръжия, разработени с технология от 60-е години. За разлика от повечето държави, които разполагат с ядрени оръжия, Израел никога не е декларирал, че притежава подобен арсенал.

Анализатори твърдят, че в по отношение на ядреното оръжие Израел следва политика на "непрозрачност" и само в определени случаи израелските лидери намекват за подобни "притежания".

Първото подобно изявление е направено в началото на 60-е години на миналия век от тогавашния министър на отбраната Шимон Перес, който казва: "Израел "със сигурност няма да бъде първата страна, която въвежда ядрени оръжия в региона".

Израел не иска сделка по иранската ядрена програма

Израел не иска сделка по иранската ядрена програма

Закани се да наложи наказателни мерки по отношение на производството на ядрени оръжия в Техеран

Съвсем наскоро бившият министър-председател Ехуд Олмерт косвено призна ядрения капацитет на страната си, когато изброи Израел, Съединените щати, Русия и Франция, като държави, притежаващи ядрени оръжия.

По-късно той се опита да се отметне от думите си и по-конкретно от коментар, който бе направил в предаване по германската телевизия.

Друг бивш министър-председател - Бенямин Нетаняху също веднъж нарече Израел "ядрена сила" по време на презентация пред кабинета си, след което се коригира и посочи "енергийна сила".