Протестиращи се оковаха с вериги пред парламента на Израел, докато президентът на страната, Исак Херцог, правеше опити за постигане на компромис в последната минута по спорната съдебна реформа на премиера Бенямин Нетаняху преди решаващото гласуване в Кнесета, според информация от Ройтерс.

Полицията използва водно оръдие, за да разпръсне демонстрантите, които се противопоставят на съдебната реформа, предложена от националистическо-религиозната коалиция на Нетаняху. Това създаде една от най-тежките кризи за страната от десетилетия.

Президентът Исак Херцог коментира, че страната се намира в ситуация на национално извънредно положение и че той работи денонощно, за да се намери решение на проблема. Въпреки че има възможна основа за разбирателство, все още има пропуски, които изискват от страните да покажат отговорност, каза Херцог.

Протестите също засегнаха бизнеса и банковия сектор, което увеличи натиска върху Нетаняху. Той днес беше изписан от болницата след две нощи там и му беше поставен пейсмейкър.

Ситуацията също така доведе до криза в армията. Лидерите на протестите заявиха, че хиляди доброволци-резервисти няма да се явят на служба, ако правителството продължи с плановете си за съдебна реформа. Бивши висши служители предупредиха, че боеготовността на Израел може да бъде сериозно застрашена.

Поне шестима души бяха арестувани по време на протестите пред парламента, които започнаха преди очакваните дебати и окончателно гласуване на законопроекта. Този законопроект има за цел да ограничи правомощията на Върховния съд да отменя решения, взети от правителството и от отделни министри.

Това ще бъде първата законодателна промяна от пакета съдебни реформи, за който критиците считат, че има за цел да ограничи съдебната независимост, но който Нетаняху настоява, че е необходим за баланса между властите в страната. Самият премиер е съден за корупция, но той твърди, че обвиненията са неоснователни.

Правителството обяви плановете си за промяна в съдебната система през януари, въпреки че това предизвика безпрецедентни улични протести и безпокойство сред съюзниците в чужбина относно здравето на израелската демокрация и икономиката. След тези събития, израелският шекел отслабна с около 8%.

Нетаняху решен да проведе съдебната реформа, въпреки опозицията

Нетаняху решен да проведе съдебната реформа, въпреки опозицията

Преговорите му с опозиционни лидери се провалиха