Пациентите, които са преболедували тежко коронавируса, са над два пъти по-застрашени от смърт през годината след заболяването в сравнение с тези, които не са боледували или са имали леки симптоми. Това се посочва в ново изследване, публикувано във Frontiers in Medicine и цитирано от "Гардиън".

Според проучването сериозните коронавирусни инфекции могат значително да увредят здравето в дългосрочен план. Повишеният риск от смърт е по-голям при пациенти под 65 години и само 20% от хората с тежък Covid-19, които са починали, са си отишли от типични за коронавируса усложнения, като дихателна недостатъчност.

"Проведохме предишно проучване, което показа, че пациентите, възстановени след тежка форма на Covid-19, са изложени на значително по-голям риск от хоспитализация през следващите шест месеца. Новото изследване разглежда риска от смърт през следващите дванадесет месеца", казва проф. Арч Маноа от Университета на Флорида, водещ автор на проучването.

Създателят на една от ваксините: Имунизираните няма да изкарат тежко Омикрон

Създателят на една от ваксините: Имунизираните няма да изкарат тежко Омикрон

Според Угур Шахин няма място за паника

Учените са проследили електронните здравни досиета на 13 638 пациенти, на които е направен PCR тест за Covid в рамките на здравната система на Университета на Флорида, като 178 пациенти са имали тежки симптоми на вируса, 246 - леки или умерени, а останалите са били с отрицателни тестове. Всички пациенти, включени в проучването, са се възстановили от заболяването и изследователите са разгледали резултатите от лечението им.

Оказва се, че пациентите, изкарали зле коронавируса, са били в значително по-голям риск да умрат през следващата година, като тази тенденция е била особено забележима сред хората под 65 години. Тъй като тези смъртни случаи често са настъпвали дълго време след преминаването на първоначалната инфекция, е възможно семействата или лекарите на пациентите никога да не са ги свързвали с Covid-19.

80% от смъртните случаи са настъпили по причини, които обикновено не се свързват с вируса. Това предполага, че пациентите са имали цялостно влошаване на здравословното си състояние, което ги е направило уязвими.

"Тъй като сега знаем, че съществува значителен риск от смърт от нещо, което вероятно би се считало за неразпознато усложнение на Covid-19, трябва да бъдем още по-бдителни. Нашата препоръка на този етап е да се използват превантивни мерки, като например ваксинация, за да се избегне тежко протичане на болестта", коментира Маноа.

"Колосална" COVID-19 епидемия в Китай, ако се отвори като САЩ и Франция

"Колосална" COVID-19 епидемия в Китай, ако се отвори като САЩ и Франция

Ежедневният брой на новозаразените в Китай щял да достигне най-малко 637 155 души