Източници на агенция "Ройтерс" от американското правителство потвърдиха информацията за нееднократни контакти между екипа на президента Доналд Тръмп и руските спецслужби.

Контактите са били засечени през миналата година, още преди президентския вот през ноември, на който кандидатът на републиканците беше избран за държавен глава.

Агенцията не разкрива имената на източниците си, но пояснява, че става дума за петима бивши и действащи правителствени служители, "непосредствено запознати със ситуацията".

По-рано аналогична информация беше публикувана от в. "Ню Йорк таймс". Във вторник, 14 февруари, вестникът също съобщи за връзки между екипа на Тръмп и руските спецслужби, като се позова на четирима американски служители, свързани с разследването на случая.

В публикацията ставаше дума за прехванати разговори между щаба на настоящия президент и високопоставени представители на руското разузнаване. Разговорите са били засечени през периода, в който американските разузнавателни служби събираха данни за намесата на руски хакери в избирателната кампания в САЩ.

Доналд Тръмп нарече разкритията "нонсенс" и опит "да се оправдаят многобройните грешки, допуснати от Хилари Клинтън по време на кампанията".

Независимо от уверенията на Тръмп, заради избухналия скандал президентският съветник по националната сигурност Майкъл Флин беше принуден да подаде оставка. Причина за оттеглянето му станаха разкритията за нерегламентирани разговори между него и руския посланик, при които е обсъждано свалянето на санкциите срещу Русия. Беше съобщено също, че Флин е излъгал вицепрезидента Майк Пенс за съдържанието на разговорите.

Майкъл Флин подаде оставка като съветник на Тръмп

Майкъл Флин подаде оставка като съветник на Тръмп

Заради контактите му с руския посланик...

Руската страна отказа официален коментар по разследването, но в медиите се появиха коментари, че оставката на Пенс ще навреди на двустранните отношения.

Към момента ФБР провежда три паралелни разследвания за влиянието на руската намеса в американските избори.

Според спецслужбите, Русия се е опитала да повлияе на кампанията, посочва "Ройтерс".

Не знаем за контакти между екипа на Тръмп и руските спецслужби, твърдят от Белия дом

Не знаем за контакти между екипа на Тръмп и руските спецслужби, твърдят от Белия дом

Шефът на администрацията Прибъс...

Разследват се финансови транзакции, на руски компании и частни лица, заподозрени за връзки с Тръмп, пояснява агенцията.

В Питсбърг агенти на ФБР се опитват да установят самоличността на хакерите, осъществили пробива в информационната система на Демократическата партия през 2015 г. и 2016 г., с цел да бъде дискредитирана Хилари Клинтън.

Наред с това отделът на ФБР в Сан Франциско разследва хакерите от групата, наричаща се Guccifer 2.0. Именна тази група огласи кореспонденцията на шефа на щаба на Клинтън - Джон Подеста.