Изтребителят на СААБ Грипен Е (Gripen E) е способен да победи руските самолети от серия Су при въздушен бой. Това съобщи Командващият ВВС на Швеция Матс Хелгесон, цитиран от портала Business Insider и РИА Новости.

Изтребителят "Сухой" доби статут на легенда заради своята маневреност и способност да надиграва американските самолети във въздуха за сметка на "опасни и агресивни трикове", отбелязва бизнес изданието.

Борисов сравни F-16 и Грипен с такси и автобус

Борисов сравни F-16 и Грипен с такси и автобус

По думите му всички военни проекти били важни

Американските ВВС в отговор създават скъпоструващи стелт-технологии. Конструкторите на Грипен не се опитват да понижат забележимостта на изтребителя, а да модернизират бордовите системи за радиоелектронна борба.

"Грипен не може да се похвали с максимален боeн товар, слаба забележимост или дълъг обхват на полета. Този изтребител има изключителна особеност, която го прави кошмар срещу руските самолети",

Според експерт от британския Кралски институт за отбранителни изследвания Джъстин Бронк, изтребителите Грипен превъзхождат болшинството аналози в ефективност като средство за електронна борба и заглушаване радарите на противника.

"Когато пилотите на Грипен се умориха да бъдат посмешище за немските "Тайфуни", те получаха възможност да проверят системите си радиоелектронна борба в бойни условия. Тогава за немците настъпиха трудни времена. Един от шведските изтребители дори успя незабелязано да се появи до лявото крило на "Тайфун" благодарение на способностите да заглушава радиосигнала", цитира изданието думите на анализатора.

Шведски изтребител "Грипен" падна след сблъсък с птици

Шведски изтребител "Грипен" падна след сблъсък с птици

Военният министър не коментира и не чака резултати от разследването

Най-новата разработка на Опитното конструкторско бюро "Сухой" е многоцелеви изтребител пето поколение Су-57, предназначен за унищожаването на всички видове въздушни, наземни и надводни цели с променена система на ПВО.

Смятан е за високоманеврен с възможност за изпълнение на свръхзвуков полет. Съвременен комплекс на бордово оборудване и слаба забележимост му осигуряват превъзходство над конкурентите. Руските Военнокосмически сили ще получат първата серия Су-57 през 2019 година.

Швеция е готова за нови разговори за Грипен

Швеция е готова за нови разговори за Грипен

Каракачанов черпи опит за възстановяване на казармата

Припомняме, за модернизацията на Българските военновъздушни сили основната конкуренция бе между шведските изтребители Грипен и американските Ф-16. На 16 януари депутатите дадоха мандат на правителството за преговори със САЩ.