Кралство Швеция се отнася с уважение към решението на българския парламент да даде мандат за начало на преговори с правителството на САЩ за нов самолет F-16. Швеция е готова за нови разговори по темата, в случай че такива се окажат необходими в бъдеще.

Това заяви военният министър на Швеция Петер Хултквист пред българския си колега Красимир Каракачанов.
Двамата се срещнаха в рамките на неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС, която се проведе на 30 и 31 януари в Букурещ, Румъния. Инициативата за срещата бе на шведската страна, съобщиха от МО.

Шведският военен министър изтъкна характеристиките на самолетите Grippen като изключително добра алтернатива на вече взетото българско решение.

Борисов сравни F-16 и Грипен с такси и автобус

Борисов сравни F-16 и Грипен с такси и автобус

По думите му всички военни проекти били важни

Каракачанов и Хултквист са обсъдили опита на Кралството за възстановяването на наборната военна служба. От началото на миналата година наборните войници служат във Въоръжените сили на Швеция от 9 до 12 месеца.

Страната е започнала успешно с набор от 4 хиляди души, а към настоящия момент те са около 5 хиляди. Швеция иска да поддържа до 8 хиляди войници годишно, с помощта на които да могат да се формират цели войскови подразделения. За 10 години се очаква резервистите на Кралството да достигнат до 40 хиляди.

Каракачанов: Миналите доброволна казарма да са с предимство за държавна работа

Каракачанов: Миналите доброволна казарма да са с предимство за държавна работа

Обмислят дали да е 6 или 9 месеца

Закриването на наборната военна служба е грешка, която е поправена с новото правителствено решение, и в същото време е запълнена една празнота в шведската култура и общество, стана ясно от думите на министър Хултквист.

Министър Каракачанов благодари за подробната информация по този въпрос и подчерта, че в българското общество този дебат вече също е на дневен ред.

Задължителна казарма и за жените иска военният министър

Задължителна казарма и за жените иска военният министър

Пред ресорната комисия в НС той представи подробни данни колко ще ни струва тази мярка