В Германия не спират призивите към властите да доставят оръжия на Киев с оглед на агресивността на Русия и реалната опасност от руско нахлуване на украинска територия. След гласовете в подкрепа на въоръжаването на Украйна са носителките на Нобелова награда за литература Герта Мюлер и Светлана Алексиевич.

"Особено германците, с тяхната история, трябва да помогнат на Украйна", посочва Мюлер в интервю за сп. Der Spiegel.

"А какво искат германските политици да изпратят на Украйна? Каски? Та това позор пред целия свят!" - възкликва тя.

Украйна негодува, че държави не смеят да ѝ помогнат заради зависимост от Русия

Украйна негодува, че държави не смеят да ѝ помогнат заради зависимост от Русия

Страната се надява Берлин да преосмисли отказа си да ѝ достави оръжие

Алексиевич подчертава, че "Украйна трябва да излезе като победителка от този конфликт". Това е важно за демокрацията не само в Украйна, но и в съседна Беларус, подчертава живеещата в Германия беларуска писателка.

Междувременно депутатката от Европейския парламент от групата на "зелените" Виола фон Крамон-Таубадел призова канцлера Олаф Шолц да заеме по-твърда позиция по отношение на президента на Руската федерация Владимир Путин. Дори само дебатите за доставка на оръжия за самоотбрана от Германия биха засилили преговорните позиции на Киев и европейските му партньори по отношение на Москва, заяви тя пред Deutsche Welle.

Предвижда се Шолц да посети Киев и Москва в средата на февруари.

Ишингер: Германия губи доверието на партньорите заради нерешителността си пред Москва

Ишингер: Германия губи доверието на партньорите заради нерешителността си пред Москва

Мекушавостта обслужва Кремъл

Подобни призиви към официален Берлин се отправят и от задгранични партньори.

Американският сенатор-републиканец Джеймс Риш призова Германия да преосмисли подхода си към конфликта около Украйна.

"Известна ми е отдавнашната германска политика по отношение на оръжейните доставки. Но ситуацията в Украйна е толкова уникална, с което са съгласни съюзниците от НАТО, че Германия трябва да преосмисли тази позиция." - коментира сенаторът от щата Айдахо.

От своя страна експертът по външна политика от германския Християндемократически съюз Норберт Рьотген определи констатациите на Риш като оправдани, но посочи, има "сериозни аргументи" в подкрепа на германската позиция. Според него, ако Берлин достави оръжия на Киев, това може да взриви възможностите за преговори с Москва.

Федералното правителство на Германия, за разлика от властите в други страни от НАТО, отказва да доставя оръжие на Украйна. Позицията на Берлин среща остри критики от страна на Полша, балтийските страни, както и от редица други държави, констатира Deutsche Welle.

Командващият ВМС на  Германия подаде оставка заради изявление за Крим
Обновена

Командващият ВМС на Германия подаде оставка заради изявление за Крим

Той заяви, че Украйна е изгубила Крим…