Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза в петък, че не вижда "никакви пречки" в дискусиите си с колегите си финансови министри от Г-7 за по-голям заем за Украйна, обезпечен с приходите от замразени руски суверенни активи.

Йелън каза в интервю за "Ройтерс", в кулоарите на срещата на финансовите лидери на Г-7, че не всички технически детайли на предложението за заем трябва да бъдат уточнени този уикенд.

"Мисля, че нещата изглеждат доста добре, каза Йелън след няколко двустранни срещи в първия ден от двудневната финансова среща на високо равнище в северния италиански курортен град Стреза за постигане на съгласие по концепцията за заема. Не съм видяла спирачки, но има някои проблеми, които трябва да разрешим и хората ще трябва да бъдат гъвкави, за да постигнат общ език", каза Йелън.

Г-7 обсъжда следващата седмица руските активи

Г-7 обсъжда следващата седмица руските активи

Ще подкрепят плана на ЕС за използване приходите за Украйна

Шефът на Министерството на финансите на САЩ настоява пред своите колеги в преговорите да се съгласят да изтеглят печалбите от около 300 милиарда долара в руски суверенни активи, за да подкрепят по-голям заем за Украйна. Но стана ясно, че от преговорите в Стреза няма да излязат твърди подробности за заема.

"Доста се надявам, че по същество можем да се съгласим, че това е концепция, която можем да разработим малко повече през следващите няколко седмици и да я представим на лидерите за разглеждане през юни."

Лидерите на Г-7 трябва да се срещнат следващия месец в Пулия, Южна Италия. 

Йелън също така каза, че има "различни възгледи" сред финансовите министри на Г-7 относно нивото на загриженост относно индустриалния свръхкапацитет на Китай, който според нея застрашава жизнеспособността на фирмите в пазарно ориентираните икономики.

Йелън вижда възможност за 50 млрд. долара заем за Украйна от конфискувани руски активи

Йелън вижда възможност за 50 млрд. долара заем за Украйна от конфискувани руски активи

Това заяви във вторник Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън в интервю за Sky News

В първия ден на срещата на Г-7 някои министри изразиха загриженост за потенциална търговска война в резултат на новите мита на САЩ върху китайските стоки, но финансовите министри на Германия, Франция и домакините Италия заявиха, че е необходим общ фронт срещу растящия износ на Китай.

"Мисля, че има общо мнение, че трябва да изразим общ набор от опасения към Китай, каза тя. Това е, че цялостната макроикономическа стратегия на Китай е тревожна и има отрицателни странични ефекти."

Групата на индустриалните демокрации включва САЩ, Япония, Германия, Франция, Великобритания и Италия.

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млрд. долара руски активи за Киев

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млрд. долара руски активи за Киев

Призова САЩ и Европа да са единни срещу Русия и Иран

Русия ще идентифицира американска собственост, включително ценни книжа, която може да бъде използвана като компенсация за загуби, понесени в резултат на изземване на замразени руски активи в Съединените щати, съгласно указ, подписан от президента Владимир Путин в четвъртък. 

Способността на Русия да отмъсти, ако западните лидери конфискуват нейните замразени активи, е подкопана от намаляващите чуждестранни инвестиции, но вместо това тя може да преследва парите на частни инвеститори, казаха официални лица и икономисти пред "Ройтерс" този месец.

Указът от четвъртък гласи, че руски лица могат да поискат от руски съд да определи дали имуществото им е било неоснователно иззето и да поиска обезщетение.

След това съдът ще разпореди компенсацията да бъде прехвърлена под формата на американски активи или собственост в Русия от списък, който ще бъде изготвен от руската правителствена комисия за продажба на чуждестранни активи.