Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия и иранската подкрепа за тероризма", включително и чрез използването на на замразените руски активи за подпомагане на Украйна.

За това ще призове във вторник министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, съобщава "Ройтерс".  

Подкрепата на САЩ и Европа за Украйна е от съществено значение за съпротивата ѝ, настоява тя.

Това се казва в откъси от планираната ѝ реч, която ще бъде изнесена във Франкфуртското училище по финанси и мениджмънт, където тя ще получи почетна степен по икономика. Тя също така ще се срещне във вторник с лидери на европейски банки, за да обсъдят макроикономическите тенденции и борбата с незаконното финансиране.

Г-7 обсъжда следващата седмица руските активи

Г-7 обсъжда следващата седмица руските активи

Ще подкрепят плана на ЕС за използване приходите за Украйна

"Нека бъда ясна: това също е критично за сигурността на американския и европейския народ, каза Йелън в откъсите. Ако стоим отстрани, докато диктаторите нарушават териториалната цялост и пренебрегват международния ред, основан на правила, те нямат причина да спрат при първоначалните си цели. Те ще продължат."

САЩ и Европа трябва да покажат, че Русия не може да надживее решимостта им да защитят основан на правила ред, който им отне десетилетия, за да оформят.

Това изисква да се предприемат мерки срещу укриването на руските санкции и да се предостави на Украйна финансиране за оборудване на нейната армия, финансиране на критични държавни услуги и в крайна сметка възстановяване след края на конфликта, каза Йелън.

САЩ внимателно следят Иран

САЩ внимателно следят Иран

Белият дом очаква изявлението на Техеран, за да реагира

"Ето защо смятам, че е жизненоважно и спешно колективно да намерим път напред, за да отключим стойността на руските суверенни активи, имобилизирани в нашите юрисдикции в полза на Украйна", каза Йелън.

Припомняме, че това ще бъде ключова тема за разговор по време на срещите на Г-7 тази седмица. Финансовите лидери от Г-7 се срещат в Стреза, Италия по-късно тази седмица.

Йелън настоява да се споразумеят за план за използване на активи на стойност около 300 милиарда долара, за да подкрепят по-голям заем към Украйна.

Поддръжниците на плана казват, че това може да осигури до 50 милиарда долара предварително за Украйна без конфискация на активите, вместо около 3,5 милиарда долара годишно приходи от лихви.

Конгресът на САЩ прие закон, за да разреши пълната конфискация на замразените руски активи, които до голяма степен се държат в Европа.

Русия предупреди, че е готова да отговори със същото, ако Западът конфискува замразените ѝ активи.

Европа и САЩ са действали "решително" за налагане санкции на Иран за неговата "подкрепа за тероризма" в Близкия изток и Украйна и трябва да продължат да го правят.

"Също така сме съвместно ангажирани с предоставянето на критична хуманитарна помощ на палестинците в Газа", каза тя.

В нейните откъси не се споменава смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси при катастрофа с хеликоптер в неделя.

Вицепрезидентът на Иран потвърди смъртта на Ибрахим Раиси
Обновена

Вицепрезидентът на Иран потвърди смъртта на Ибрахим Раиси

Президентският хеликоптер бил напълно изгорял

Г-7 включва САЩ, Япония, Германия, Франция, Великобритания, Италия и Канада.