Вицепремиерът и лидер на управляващата консервативна партия в Полша "Право и справедливост" Ярослав Качински коментира неочаквано остро позицията на унгарския премиер Виктор Орбан за войната в Украйна.

"Премиерът Орбан заяви, че не може да види ясно какво се е случило в Буча. Съветвам го да посети очен лекар", каза в петък Качински за радио "Плюс" , цитиран от АП.

Орбан покани Путин на мирни преговори в Будапеща със Зеленски, Макрон и Шолц
Обновена

Орбан покани Путин на мирни преговори в Будапеща със Зеленски, Макрон и Шолц

Путин е приел с условия и му е обяснил за провокации на Украйна в Буча

Осъждането идва след години на тясно стратегическо сътрудничество между десните правителства на Полша и Унгария. Двете държави-членки на Европейския съюз се подкрепят взаимно в отделните си спорове за върховенство на закона с Брюксел.

Качински заяви, че отношението на Орбан към войната в Украйна е "много тъжно" и "разочароващо".

Полският вицепремиер каза още, че по-нататъшното сътрудничество с Будапеща не е възможно, освен ако подходът на Орбан към руската агресия срещу Украйна не се промени.

Украинското правителство вчера обвини Унгария, че помага на Русия да продължи агресията си срещу Украйна на фона на влошаващия се спор между съседните страни.

Министерството на външните работи също обвини Унгария, че засилва "чувството за безнаказаност" на Русия по отношение на предполагаеми извършени военни престъпления.

Умерената позиция на Орбан за Русия разклаща позициите му във "Фидес"

Умерената позиция на Орбан за Русия разклаща позициите му във "Фидес"

Малко преди изборите през април, на които Орбан ще се бори за нов мандат

Олег Николенко, говорител на украинското външно министерство, туитира, че "нежеланието на Унгария да признае отговорността на Русия за зверствата" също ги насърчава да "извършат нови престъпления".

Унгария се противопоставя на новите и много съществуващи санкции, които вече са наложени срещу Русия, и отказа да доставя оръжия на Украйна.

Ако американците поискат разполагане на ядрено оръжие на територията на Полша, ние не бихме били против. Това заяви Качински в началото на април. 

Полският вицепремиер също така настоя за налагане на петролно ембарго на Русия и се застъпва за разполагане на 75 000 американски войници, за защита на източния фланг на НАТО. Алиансът трябва да направи повече за разрешаване на ситуацията в Украйна, настоява Качински, въпреки че наличието на команден щаб на НАТО в Полша би било "ясен сигнал за Русия.

Полша: Русия иска една трета от Украйна и е готова за дълга война

Полша: Русия иска една трета от Украйна и е готова за дълга война

Западът обаче бързо щял да се умори