Опитите на унгарския министър-председател Виктор Орбан за по-балансирана позиция по отношение на войната в Украйна вероятно ще костват подкрепа сред поддръжниците му, пише "Ройтерс". Това се случва седмици преди изборите в Унгария на 3 април.

Проучване на мозъчния тръст Publicus от март месец показва, че 44% от гласоподавателите на управляващата партия "Фидес" смятат, че атаката на Русия е агресия, а за 24% това е отбранителен ход. В лагера на опозицията, 91% смятат, че действията на Русия са агресия.

По партийна подкрепа, "Фидес" са с 41% и все още водят с крехка преднина пред опозицията. Срещу управляващите този път се изправя коалиция от шест опозиционни партии

Припомняме, че и Орбан, и министри от кабинета му подкрепиха добри икономически връзки с Москва. 

Европейският съюз няма да налага санкции на руския газ или петрол. Това обяви на 11 март Орбан във видео, публикувано на страницата му във Фейсбук, на фона на среща на върха на лидерите на ЕС във Франция. Най-важният въпрос за нас е уреден по благоприятен начин - няма да има санкции, които да се отнасят за газа или петрола, така че енергийните доставки за Унгария са подсигурени през следващия период, посочи той.

Преди това, Орбан обяви, че Унгария няма да наложи вето на санкциите на ЕС срещу Русия. Той обаче предупреди, че санкциите срещу Русия са нож с две остриета и неизбежно ще засегнат и унгарската икономика.

Орбан осъди атаката на Русия срещу Украйна, но избегна личната критика към президента на Русия Владимир Путин.

Той също така отказа да разреши доставката на оръжие в Украйна през Унгария, за разлика от другите държави от НАТО, граничещи с Украйна - Полша, Румъния и Словакия - и е категорично против санкциите срещу руската енергия, позиция, подкрепена от много избиратели.

Санкциите срещу руския газ са "червена линия" за Унгария

Санкциите срещу руския газ са "червена линия" за Унгария

Енергийната сигурност била физически, а не е идеологически или философски въпрос

През септември миналата година Унгария подписа два дългосрочни договора с Газпром, които предвиждат доставка на общо 4,5 милиарда кубически метра гориво годишно по тръбопроводи през Сърбия и Австрия, заобикаляйки Украйна. Споразумението е разработено за 15 години и може да бъде преразгледано 10 години след началото на изпълнението. Въпреки това в сегашния си вид той няма да задоволи всички нужди на Унгария от руски газ, останалата част ще трябва да бъде закупена от "Газпром" чрез неговия търговец на краткосрочна основа.

Затова Будапеща би искала да увеличи доставките на газ през Сърбия с 1 милиард кубически метра годишно и този въпрос беше договорен от унгарския премиер Виктор Орбан по време на посещението му в Москва в началото на февруари.

Унгария нито ще изпраща, нито ще пропуска пратки с оръжия към Украйна

Унгария нито ще изпраща, нито ще пропуска пратки с оръжия към Украйна

Страната отказва да се намесва във войната

Малко преди инвазията в Украйна, Орбан приветства 2021 г. като най-успешната година досега в отношенията между Будапеща и Москва, благодарение и на вноса на руската ваксина Sputnik срещу COVID-19 и новото дългосрочно споразумение за доставка на газ.

"Унгария винаги е получавала уважение от Путин и ние винаги сме уважавали Русия и нейния лидер", каза тогава той.

В същия ден, в който се провеждат изборите, унгарците ще гласуват и на спорен референдум, иницииран от правителството, относно правата на ЛГБТ+ общността. Този ход следва одобрението през миналата година на законови промени, ограничаващи изобразяването на ЛГБТ+ идентичности за лица под 18 години, което предизвика широко възмущение в цяла Европа.

Преди изборите унгарското правителство обяви повишаване на минималната работна заплата, ръст на пенсиите и замразяване на лихвените проценти по ипотечните кредити. Междувременно опозицията разкритикува начина, по който Орбан е подходил към пандемията от коронавирус, и обеща, че ще се бори с корупцията.

Орбан е премиер на Унгария от 2010 година.