Украйна е получила от Германия ракетна система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" миналата седмица. Това се посочва в уебсайта на германското правителство.

Това е първата система "Пейтриът", която Берлин изпраща на Киев. В допълнение са доставени и ракети за ПВО системата, както и 16 бронирани камиона Mercedes Benz Zetro, с които общият им брой достига 76.

През януари канцлерът на Германия Олаф Шолц се ангажира да даде на Украйна пълна батарея от системи "Пейтриът", която обикновено се състои от четири до осем единици с по четири ракети всяка.

САЩ също са обещали две батареи "Пейтриът" и в края на март в Оклахома завършиха обучението на 65 украински военнослужещи за тяхното използване. Нидерландия пък е обещала две единици "Пейтриът".

Украинците започват да се обучават на "Пейтриът"

Украинците започват да се обучават на "Пейтриът"

Програмата ще се проведе във "Форт Сил" в Оклахома

MIM-104 "Пейтриът" е система за ракети земя-въздух и е основната такава система, използвана от американската армия и няколко други съюзници от НАТО. Една единица "Пейтриът" обикновено се състои от пускова станция, станция за управление, генератор и други помощни превозни средства.

Основната функция на "Пейтриът" е да прехваща и унищожава вражески ракети. Една такава батерия се оценява на 1 милиард долара.

Наскоро изтекли документи на Министерството на отбраната на САЩ разкриват възможни слаби брънки във военната кампания на Украйна срещу руските сили. В документите се предупреждава, че Киев може да остане без жизненоважните ракети за противовъздушна отбрана до май.

Британски експерт: "Пейтриът" в Украйна, но с рискове за НАТО

Британски експерт: "Пейтриът" в Украйна, но с рискове за НАТО

Запасите от тях са ограничени

Как Украйна може да използва "Пейтриът" в предстоящата офанзива?

Една възможност би била ПВО системата да покрива сравнително малък район, който се нуждае от много надеждна противовъздушна отбрана. Там, където са разположени пусковите установки на "Пейтриът", украинските противовъздушни сили в повечето случаи биха имали отлични шансове, че руски самолети и крилати ракети няма да преминат, и разумна възможност да не преминат балистични ракети, пише "Киев поуст".

Въпреки това, поради начина, по който са проектирани радарите и размера на въздушното пространство на Украйна, малките дронове може не само да успеят да проникнат във въздушното пространство, покрито от "Пейтриът", но дори да атакуват скъпоструващите американски пускови установки и системи за проследяване.

Друг вариант за използването им би бил да се избере сектор от бойната линия и ефективно да се поеме пълен контрол над въздушното пространство над него. Това ще бъде въздушна операция, която украинците все още не са опитвали. В случай че успеят обаче, украинските военновъздушни сили може да получат въздушно превъзходство в този сектор и техните ударни самолети ще могат да действат ако не безнаказано, то без голям риск от намеса на руските военновъздушни сили.

Русия готова да отговори на Patriot с междуконтинентални балистични ракети

Русия готова да отговори на Patriot с междуконтинентални балистични ракети

МО публикува видео, показващо зареждане на междуконтинентална балистична ракета в силозна пускова установка