Администрацията на американския президент Джо Байдън може да се е съгласила да прехвърли зенитно-ракетни системи "Пейтриът" на Украйна, но това решение може да създаде проблеми за отбраната на НАТО, пише Джак Уотлинг, експерт в Кралския обединен изследователски институт за отбрана (RUSI), в статия за британския вестник The Guardian.

""Пейтриът" е една от най-мощните системи за противовъздушна и противоракетна отбрана в света. В допълнение към защитата на украинските градове, предоставянето на такава противовъздушна отбрана със среден обсег може също така да покрие някои от способностите на украинските ракетни системи С-300, разширявайки наличното въздушно прикритие над фронтовата линия", пише Уотлинг.

В същото време той отбелязва, че системите "Пейтриът" няма да осигурят незабавна защита на Украйна - това е сложна система, както по отношение на експлоатацията, така и по отношение на поддръжката и ще отнеме време, за да заработи в Украйна.

Киев все повече разчита на помощта на партньори в областта на артилерийските боеприпаси и бронираните превозни средства, но такава зависимост може да се превърне в риск, тъй като запасите от тази конкретна военна помощ са ограничени и са необходими на самите западни съюзници.

Русия готова да отговори на Patriot с междуконтинентални балистични ракети

Русия готова да отговори на Patriot с междуконтинентални балистични ракети

МО публикува видео, показващо зареждане на междуконтинентална балистична ракета в силозна пускова установка

Партньори на САЩ, като Швеция и Саудитска Арабия, също търсят ракети за системата "Пейтриът", пише Уолтинг. Рияд се нуждае от тях всеки месец, за да се защити от атаките на йеменските хути. Производството на тези ракети остава малко, отбелязва Уотлинг.

"Отслабената отбранителна индустрия на НАТО остави Алианса в лоша позиция да поддържа дългосрочни операции с висока интензивност. В случай при системи като "Пейтриът", задачата става по-трудна, тъй като производството на прецизни оръжия отнема много повече време от производството на неуправляеми артилерийски снаряди", пише Уотлинг.

Според американските медии САЩ скоро ще одобрят доставката на системи "Пейтриът" за Украйна със съответно количество ракети за тях. Тези данни все още не са официално потвърдени.

ЕнБиСи: Какво означава Patriot от САЩ за Украйна и войната на Путин?

ЕнБиСи: Какво означава Patriot от САЩ за Украйна и войната на Путин?

Джайлс от Chatham House: Червените линии на Русия са блъф и самохвалство, но Кремъл иска Украйна да е необитаема