Държавната агенция ТАСС продължава разказа си за визитата на президента Путин в окупирания Мариупол.

Това беше първото посещение на руския президент в новоокупираните през 2022 г. територии от руската армия, а като време съвпадна с отбелязването на 9-годишнината от анексирането на Крим. Рано тази сутрин руските агенции съобщиха, че Путин е бил в Мариупол, окупиран още през май 2022, като за визитата му са съобщи след като тя се е състояла - агенциите се позоваваха на съобщение на Кремъл, което обаче официално бе публикувано часове по-късно. Преди това пък Путин бе в Крим, за което информация може би се появи в реално време - първо в социалните мрежи за него съобщи губернаторът на Севастопол Михаил Развозжаев.

Разказът за Путин като "народен човек" продължава и днес в руските агенции, след като вчера бе подчертано неофициалното облекло - дънки и пуловер, избрано за посещението в Крим. В днешния разказ доминира видеото за среща и разговор на Путин с жители на Мариупол, които му благодарят за построените домове.

Владимир Путин посетил и Мариупол

Владимир Путин посетил и Мариупол

Първо съобщение за пътуване на Путин до новоокупирани територии

ТАСС допълва картината на посещението обаче и със свидетелството на вицепремиера Марат Хуснулин, който е съпровождал Владимир Путин. Именно той разказал на президента как украинските военни са се насочили към жилищни сгради при изтеглянето си от града и бомбардирали дори и болнични заведения.

Владимир Путин заявил - "Нормалните хора не правят това".

Хуснуллин му разказал, че е посетил болницата веднага след освобождаването на града (няма документална информация за визитата, бел.ред.) и е видял с очите си как "всички медицински уреди и оборудване - всичко е било минирано". "Дори труповете бяха минирани, за да не бъдат извадени", заявил вицепремиерът.

"Е, това са така наречените нацисти. Нормалните хора не правят това... Бандеровци са", била целия коментар на Владимир Путин.

Припомняме, че руската версия за бомбардировките в Мариупол - на болницата, а и на театъра, са, че украинските военни, и по-точно, полковете на "Азов" са извършили удар срещу своите, за да обвинят руската армия. Теза, която бе опровергана, включително и от външни разследвания

ТАСС обобщава, че понастоящем се извършват мащабни дейности за възстановяване и съживяване на града. Представяйки новите квартали на Путин, вицепремиерът обърна внимание на факта, че в жилищата, които се предават с ремонт "до ключ", вече живеят хора, изгражда се и цялата социална инфраструктура, строят се и се ремонтират пътища.

По време на обиколката с автомобил Хуснулин е показал на президента сградата на търговския център откъм пътя и обясни, че тя е била обявена на търг, след като "собствениците са избягали в Украйна". "Това си е техен бизнес, никой нищо не им отнема", отговорил Путин.

Видял ли е Путин театъра в Мариупол?

В Мариупол вицепремиерът Марат Хуснулин показа на Путин залата на Филхармонията, която според него е била "възстановена за три месеца". "Удобно, красиво", коментира Путин, докато се разхождаше из сградата, след което всички руски информационни агенции пуснаха новината, че президентът е харесал възстановената филхармония.

Един от ключовите епизоди при щурма на Мариупол беше разрушаването на Драматичния театър - един от символите на града, където цивилните бяха намерили убежище. Точният брой на загиналите при въздушния удар по сградата все още не е установен.

Филхармонията, която Путин посети, няма нищо общо с Драматичния театър и се намира на около километър от него, на ъгъла на булевард "Металургов" и улица "Италианска". Преди това там се е намирал Дворецът на културата "Маркохим", който е принадлежал на завод "Азовстал".

През 2018 г. украинските власти решиха да създадат там филхармония като противовес на Донецката филхармония на територията на самопровъзгласилата се Донецка народна република. Преди това Мариупол не е имал собствена филхармония.

По време на сраженията за града филхармонията почти не е претърпяла щети, освен счупените прозорци, както съобщават в репортажите си, наред с други, и руските държавни канали. През лятото на 2022 г. властите на ДНР планираха да проведат и съдебен процес за защитниците на Мариупол именно в сградата на Мариуполската филхармония и дори започнаха да монтират клетки за обвиняемите в залата.

"Филхармонията на булевард "Металургов" беше избрана за военния съд, защото беше най-малко повредена по време на военните действия. В този квартал наоколо има жилищни къщи, те бяха разрушени, а тази сграда оцеля", съобщава телевизионният канал "Звезда" през август 2022 г.

Още през септември 2022 г. ТАСС съобщава, че козметичният ремонт на залата на филхармонията е завършен. Планираният "трибунал на азовците" в крайна сметка не се състоя, а голяма част от защитниците на града бяха заменени от Виктор Медведчук по заповед на Владимир Путин.

Пътуването до окупираните територии беше обявено по-малко от 48 часа, след като Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на Путин. Заповедите за арест на Путин и на омбудсмана по правата на детето Мария Лвова-Белова бяха издадени в рамките на делото за незаконно депортиране на украински деца, включително от Мариупол.

Путин все още не е коментирал публично заповедта на МНС, но пътуванията му до завзетите територии могат да се разглеждат като демонстрация на готовността му да продължи войната, отбелязва Ройтерс.

Друго знаково събитие, с което може да се свърже пътуването на Путин, е тридневното посещение в Русия на китайския лидер Си Дзинпин, което започва още в понеделник. Китайският държавен глава ще пристигне в Москва за първи път след избухването на пълномащабната война в Украйна.