Президентът Доналд Тръмп помоли Върховния съд в четвъртък да блокира призовка за неговите финансови документи, като се аргументира, че Камарата надхвърли правомощията си, когато нареди на дългогодишната счетоводна фирма на Тръмп Mazars USA да прехвърли личните му данъчни досиета, съобщи Си Ен Ен.

Съдебните заседатели вече поставиха временно замразяване на призовка, докато в следващите дни и седмици обмислят дали да приемат жалбата.

Съдбата на опитите на Тръмп на множество фронтове да защити финансовите си досиета сега е пряко пред най-високия съд.

Съдебните заседатели вече заявиха, че ще се срещнат зад затворени врати на 13 декември, за да обсъдят подобна петиция относно призовка за данъчните декларации на президента на САЩ. В допълнение адвокатите на Тръмп вероятно ще обжалват в отделно дело призовката към Deutsche Bank за подобни документи. Докато съдът действа по един или друг начин, документите няма да бъдат пуснати.

Ако съдът ще разгледа дело относно финансовите записи на президента в този мандат, съдебните заседатели вероятно ще трябва да предприемат действия до средата на януари. Това би довело до сериозно разделяне на спора за властите и ще напусне съда в средата на спорна борба между другите два клона на правителството - по време на президентските избори.

Въпросът ще бъде допълнително усложнен от факта, че главният съдия Джон Робъртс, който доведе до обвинението на съда да се избягва от политическата разправа, ще трябва да председателства вероятен процес на импийчмънт в Сената. Робъртс също ще бъде принуден да се ориентира внимателно, балансирайки консервативните си инстинкти с институционалните си притеснения за репутацията на съда, който носи неговото име.

Федералният апелативен съд се произнесе срещу президента през октомври, като прие, че той открива "няма присъщ конституционен недостатък в законите, изискващи президентите да оповестяват публично определена финансова информация".

Призовка, постановена от съда, търси информация, която може да накара Конгреса да промени или измени законите за финансово оповестяване.