Максималната цел, която Путин сега си поставя, е да пробие сухопътен коридор към Крим. Следователно Мариупол е стратегическа цел както за Украйна, така и за Русия. Руската федерация се опитва да превземе Мариупол, но Украйна трябва да го запази. За това говори в интервю за украинското издание "Главред" полковникът от запаса и украински военен експерт Олег Жданов.

Минималната задача в руската армия е да се закрепи на сегашните линии и да събере поне някакъв резерв, за да ги задържи.

"А Русия има проблеми с това: те стигнаха до точката, в която доброволци се набират в затворите, тъй като скритата мобилизация в Краснодарския край не даде положителен резултат - имаше много, много малко хора, които отидоха във военните окръжия и пожелаха да се бият в Украйна", заяви Жданов.

След като се укрепи Русия планира да се пазари. Те искат да постигнат спиране на бойните действия, за да могат да се реорганизират, обучат и пуснат в действие необходимия резерв.

"Русия няма да спре. Там дори не се доближават до идеята да отстъпят или да капитулират. Те искат да постигнат гарантирано спиране на огъня, тоест да са сигурни, че няма да атакуваме", отбелязва украинският военен експерт.

Украинският генщаб: Без промяна по фронтовете

Украинският генщаб: Без промяна по фронтовете

Принципно руските военни ежедневно съобщават, че напредват

Какви са шансовете Руската федерация да отстъпи

Русия няма да направи никакви отстъпки, докато Владимир Путин е на власт, смята Жданов. Според него Путин предпочита да попълни личния състава на армията с "когото и да било", отколкото да отстъпи.

Експертът заявява, че "руснаците се държат нечовешки, дори и с войниците си". Според него, в Мариупол, пред украинските позиции, "всичко е осеяно с тела на руснаци, но нашествениците тръгват в атака дори над труповете на собствените си колеги".

"Те тръгват челно, както през 1941 г., и се опитват затрупат нашите позиции с тела. Не говоря за хуманизъм или поне за някакъв здрав разум. Какво правят руснаците и на каква цена са готови да постигнат победата , е извън човешкото разбиране", завършва Жданов.

Украински издания и телевизионни канали съобщават, позовавайки се на омбудсмана на страната Людмила Денисова, че до вечерта на 14 март в Украйна във войната са загинали 90 деца, а около 100 са били ранени. Самата Денисова уточнява, че данните може да са непълни, тъй като няма информация от много места, където се водят сражения и се бомбардира

По-рано Пентагонът заяви, че Русия вече е въвела в Украйна 100% от войските, събрани за атаката. Съединените щати отбелязват, че няма данни за попълване на руските войски с допълнителни сили или боеприпаси.

Съобщава се също, че руските войски използват същата тактика в Украйна, както в сирийския град Алепо. Нашествениците стрелят по цивилни цели, възпрепятстват доставката на хуманитарна помощ и блокират евакуацията на населението.

Днес преките руско-украински преговори се очаква да продължат, след като в понеделник бе направена техническа пауза, за да могат страните да извършат "допълнителна работа в работните подгрупи и изясняване на отделните дефиниции", според съветника на украинския президент Михаил Подоляк.

Алексей Арестович, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, даде интервю на украинския журналист Дмитрий Гордон и заяви, че Украйна няма да се съгласи да признае Крим и да се откаже от Донбас.

"Има версия например за съвместно управление. Има различни примери от историята. Например Турция и Северен Кипър. Тя смята Северен Кипър за свой, но никой друг в света не признава това. Има милион варианти. Мисля, че нашата дипломация ще се справи, защото в това са замесени не само двустранните отношения, но и цяла система от държави, дори такива държави, които са далеч от Украйна, но са много сериозен фактор за Русия и те дават своите гаранции. Необходимо е правилно да се разбере, че сега има не само двустранни преговори, но и колко много лидери участват, за да се осигури рамково споразумение", каза Арестович.

Съветник на Зеленски: Войната ще приключи до май

Съветник на Зеленски: Войната ще приключи до май

Краят на войната ще зависи от това колко ресурси Кремъл е готов да отдели за кампанията си