Френският военен министър Жан-Ив льо Дриан обяви, че около 800 хил. мигранти са в Либия, надявайки се да достигнат до Европа, съобщава „Франс прес”.

Льо Дриан заяви в интервю за френско радио, че „стотици хиляди” мигранти били в Либия, след като избягали от конфликти и бедност от Близкия изток и от други места, добявайки, че данните за 800 хил. души били „приблизително точни".

През 2015 г. повече от 1 млн. мигранти влязоха в Европа, около половината от тях сирийци, като Германия пое най-голямата част от тежестта.

Повече от 100 хил. души са прекосили Средиземно море само през първите два месеца на 2016 г., разкриват от Върховния комисариат на ООН за бежанците.   

А след като спорното споразумение между Турция и Европейския съюз влезе в сила през тази седмица, целящо да пресече морския маршрут на мигрантите между Турция и Гърция, има опасения, че повече хора ще се насочат към дори по-опасния морски маршрут между Либия и Италия.

Най-голямото преместване на хора на континента след Втората световна война обтегна отношенията между страните в Европа, като няколко държави ограничиха броя на мигрантите, на които позволяват да влизат.