Вицепрезидентът Камала Харис втвърдява позицията си по отношение на нелегалната имиграция, като се изправя срещу твърдолинейния Доналд Тръмп, предава "Ройтерс".

Кампанията планира да популяризира подкрепата на Харис за двупартиен законопроект за гранична сигурност - отхвърлен в Сената през февруари, след като Тръмп се обяви против него - който би увеличил финансирането за гранични агенти и центрове за задържане, каза служител.

Очаква се по-борбеният подход на Харис към имиграцията да бъде представен, докато тя провежда кампании в цялата страна заедно със своя съотборник Тим Уолц, губернаторът на Минесота.

Харис също така ще подчертае най-противоречивите действия на Тръмп, като политиката му от 2018 г., която раздели хиляди мигрантски семейства на границата между САЩ и Мексико, и изпълнителна заповед от 2017 г., която се опитва да забрани пътуването от определени страни с мюсюлманско мнозинство. Една версия на забраната беше потвърдена от Върховния съд година по-късно.

Представител на кампанията каза, че Харис е имала шанс да се представи отново на избирателите, след като стана кандидат за президент на Демократическата партия след оттеглянето на президента на САЩ Джо Байдън от надпреварата миналия месец.

Тръмп: Камала и Уолц са най-радикалният ляв дует в американската история

Тръмп: Камала и Уолц са най-радикалният ляв дует в американската история

Кампания за Белия дом

"Всичко това е част от по-големи усилия на Харис да бъде директна и да се насочи към Тръмп", каза Мат Барето, социолог, който е работил с кампаниите на Харис и Байдън. "Демократите винаги се справят добре, когато се облягат на проблема с имиграцията и не бягат от него."

Първата позиция в правоприлагането е отклонение от кампанията на Байдън през 2020 г., когато той обеща по-хуманен подход към имиграцията от Тръмп. Байдън постепенно втвърди подхода си увеличаването на нелегалната миграция.

Кампанията на Тръмп се опита да обвини Харис за нелегалната имиграция, наричайки я неуспешен "граничен цар", въпреки че нейното портфолио беше фокусирано върху причините за миграцията от Централна Америка.

Харис започна да излага своята нова, по-борбена стратегия в реч в Атланта миналата седмица, критикувайки Тръмп, че е помогнал за отхвърлянето на законопроекта за граничната сигурност.

Тя също така изтъкна действията си в свързаните с граничните съдебни преследвания като главен прокурор на Калифорния "Преследвах транснационални банди, наркокартели и трафиканти на хора, които влязоха в страната ни незаконно", каза тя. "Преследвах ги дело след дело и спечелих."

Харис постави законопроекта за сигурността на границите в центъра на своята платформа, а реклама в дигитална кампания представи изборите като избор между "този, който ще поправи нашата счупена имиграционна система. И този, който се опитва да я спре".

Многобройни социологически проучвания показват, че избирателите са станали по-загрижени за високите нива на нелегална имиграция при Байдън. В проучване на Reuters/Ipsos през май около 45% от регистрираните избиратели казаха, че имиграцията е направила живота по-труден за местните американци.

Нелегалните преминавания рязко намаляха, откакто Байдън издаде нови ограничения за убежище на границата през юни.

Тим Уолц: Тръмп се подиграва с американските закони

Тим Уолц: Тръмп се подиграва с американските закони

Камала Харис: Аз съм кандидатът за президент