Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис е приела покана от CNN да участва в дебат на 23 октомври. Това съобщава в събота "Ройтерс", като цитира изявление на нейния щаб.

"Доналд Тръмп не би трябвало да има проблем да се съгласи с този дебат. Това е същият формат като дебата на CNN, на който присъства и каза, че е спечелил през юни, когато похвали модераторите, правилата и рейтингите на медията", каза в изявление председателят на кампанията Джен О' Мали Дилън.

Щабът на Тръмп не е отговорил веднага на искане за коментар.

Тръмп отказа втори телевизионен дебат с Харис

Тръмп отказа втори телевизионен дебат с Харис

Според участници в анкета на Reuters/Ipsos Харис е спечелила телевизионния дебат

Припомняме, че по-рано през септември Тръмп отказа втори телевизионен дебат с Харис. 

"Трети дебат няма да има." Това написа бившият президент на САЩ и кандидат на Републиканската партия Доналд Тръмп в социалната си мрежа Truth Social.

Изявлението на Тръмп дойде след обявяването на данните от анкетата на Reuters/Ipsos, в която мнозинството от анкетираните заявяват, че Харис е спечелила телевизионния дебат на 10 септември.

Дебатът ще бъде трети за Тръмп, но втори за Харис, тъй като се брои и първият проведен дебат - с Джо Байдън, преди действащият президент да се откаже от надпреварата за втори мандат за Белия дом. Именно слабото му представяне в дебата доведе от това Байдън да завещае кандидатурата на Демократическата партия на своя вицепрезидент.

След дебата стана ясно, че Харис води пред републиканеца с 5-процентни пункта - 47% на 42% - в надпреварата за спечелване на президентските избори на 5 ноември, увеличавайки преднината си след дебата.

На 10 септември Камала Харис ще се яви на дебат с Доналд Тръмп

На 10 септември Камала Харис ще се яви на дебат с Доналд Тръмп

Развитие на предизборната кампания

В петък Харис призова обществеността да я подкрепи на 5 ноември и да се "погрижи" за съперника ѝ от Републиканската партия на изборите през 2024 г.

Тя подчерта пред избирателите от Уисконсин, че преди изборите през ноември ще има "напрегната надпревара до самия край".

"Имаме работа за вършене, до изборите остават 46 дни, заяви Харис. Това, което знаем, е, че това ще бъде напрегната надпревара до самия край. Така че нека не обръщаме прекалено внимание на социологическите проучвания, защото нека бъде ясно, че ние сме аутсайдерите в тази надпревара и ни предстои тежка работа."

Проучване на университета "Куинипик", публикувано по-рано тази седмица, не открива ясен лидер в надпреварата между бившия президент Доналд Тръмп и Харис в Уисконсин.

Тръмп: Израел няма да съществува след 2 г., ако Камала Харис спечели изборите

Тръмп: Израел няма да съществува след 2 г., ако Камала Харис спечели изборите

Републиканецът вини евреите за евентуалната си загуба

Тръмп заяви в петък, че американските гласоподаватели от еврейски произход ще бъдат отчасти виновни, ако той загуби изборите на 5 ноември от кандидата на демократите. 

На Националната среща на върха на Израелско-американския съвет във Вашингтон бившият президент се оплака, че изостава от Харис сред американските евреи.

Израел вероятно ще престане да съществува до две години, ако Харис спечели изборите, а евреите ще бъдат отчасти виновни за този резултат, тъй като са склонни да гласуват за демократите, изтъкна Тръмп.

Скорошно изследване на Pew Research показа, че американските евреи предпочитат Харис пред Тръмп, съответно 65% срещу 34%.