Северна Корея е страна с брутална диктатура, незаконна оръжейна програма и широко разпространени нарушения на човешките права. Това заяви вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, цитирана от "Ройтерс".

Необичайно острите критики бяха направени по време на посещението ѝ на границата между двете Кореи днес.

По време на първото си посещение в демилитаризираната зона, разделяща двете страни, Харис посочи, че тежко въоръжената гранична зона ясно напомня за "коренно различните пътища", по които са поели Сеул и Пхенян.

На север виждаме брутална диктатура, необуздани нарушения на правата на човека и незаконна оръжейна програма, която заплашва мира и стабилността, подчерта тя.

Южна Корея очаква ядрен опит на КНДР между 16 октомври и 7 ноември

Южна Корея очаква ядрен опит на КНДР между 16 октомври и 7 ноември

Датата вероятно ще бъде определена от събитията в Китай и САЩ

Съединените щати и светът се стремят към стабилен и мирен Корейски полуостров, където КНДР вече не е заплаха, допълни Харис.

Харис посети демилитаризираната зона, след като пристигна в южнокорейската столица Сеул по-рано днес на фона на тлеещото регионално напрежение заради ракетните изпитания на Северна Корея и действията на Китай в Тайванския проток.

Визитата на Харис в Южна Корея - верен съюзник на САЩ, идва на фона на засилващите се опасения, че Северна Корея е напът да проведе ядрен опит.

Южнокорейски служители вече съобщиха, че КНДР е завършила подготовката за седмия си ядрен опит от 2006 г. насам и първия такъв от 2017 г.

Харис и президентът на Южна Корея Юн Сук Йел проведоха разговори и осъдиха засилващата се ядрена реторика на Северна Корея и поредицата от ракетни тестове, последният от които беше извършен вчера.

Сеул предупреждава: Режимът на КНДР няма да оцелее, ако използва ядрени оръжия

Сеул предупреждава: Режимът на КНДР няма да оцелее, ако използва ядрени оръжия

Ядрените и ракетните опити на Пхенян остават заплаха за сигурността на Корейския полуостров

Те осъдиха провокативната ядрена реторика на КНДР и изстрелванията на балистични ракети, се посочва в изявление на Белия дом и се допълва: "Двамата обсъдиха нашия отговор на потенциални бъдещи провокации, включително чрез тристранно сътрудничество с Япония. Харис и Юн потвърдиха общата цел за пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров".

Освен това Харис потвърди разширен ангажимент на САЩ за възпиране към своя азиатски съюзник, включително чрез "пълния набор от отбранителни способности на САЩ", уточняват още от Белия дом.

Офисът на Юн пък съобщи, че ако Северът продължи със сериозните провокации, като провеждането на ядрен опит, той и Харис са се съгласили незабавно да приложат "съвместно изготвени контрамерки".