Британският външен министър Дейвид Камерън е провел разговори с израелския премиер Бенямин Нетаняху, като му е казал че повече камиони с хуманитарна помощ трябва да могат да влязат в Газа и е необходима незабавна хуманитарна пауза, предава "Ройтерс".

Камерън, който е на посещение в Близкия изток и се срещна поотделно с Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас в сряда, обяви, че Великобритания и Катар работят заедно, за да получат повече помощ в Газа.

"Мащабът на страданието в Газа е невъобразим. Трябва да се направи повече, по-бързо, за да се помогне на хората, попаднали в капан в тази отчайваща ситуация", каза Камерън. "Утроихме нашата помощ за Газа... Но нашите усилия ще имат значение само ако помощта стигне до тези, които се нуждаят най-много от нея."

"Както казах на премиера Нетаняху... много повече камиони трябва да влязат в Газа и трябва да се отворят повече пропускателни пунктове. Нуждаем се от незабавна хуманитарна пауза, за да вкараме помощ и да изведем заложници, последвано от устойчиво прекратяване на огъня."

Камерън настоя израелските лидери пристанището на Ашдод да се използва за доставка на помощ в Газа, каза кабинетът му.

„Масови жертви“ след израелски удар по център за обучение на ООН

„Масови жертви“ след израелски удар по център за обучение на ООН

Израелските военни казаха, че районът е значителна база на бойци на "Хамас"

Израел, който отрича да спира помощта, започна въздушна и сухопътна офанзива в Газа, след като бойци на Хамас нахлуха през границата на 7 октомври, убивайки около 1200 души и вземайки заложници, около 130 от които остават в плен.

Отговорът на Израел доведе до смъртта на повече от 25 000 души и предизвика тежка хуманитарна криза, като по-голямата част от населението на Газа изпитва остър недостиг на храна, вода, лекарства и гориво.

Пентагона е готов да инвестира 1,6 млрд. долара в Близкия изток

Пентагона е готов да инвестира 1,6 млрд. долара в Близкия изток

Опит за запазване на влиянието