Британският външен министър Дейвид Камерън призова Конгреса на Съединените щати да подкрепи нов пакет от военна подкрепа за Украйна.

В статия за американския политически новинарски сайт The Hill, той предупреди да не се показва слабостта, проявена срещу Хитлер през 30-те години на миналия век.

Законопроект, обещаващ на Украйна почти 60 милиарда долара военна помощ, беше приет от Сената във вторник. Но републиканските лидери заплашват да го блокират в Камарата на представителите.

Коментарите на лорд Камерън се равняват на намеса във вътрешната политика на САЩ от външния министър на съюзник.

Призовавайки Конгреса да подкрепи финансовия пакет, той каза, че ще се откаже от всички дипломатически любезности.

Лойд Остин обеща подкрепа за Украйна, но без яснота за финансирането

Лойд Остин обеща подкрепа за Украйна, но без яснота за финансирането

Съединените щати няма да се откажат от подкрепата си за Украйна в краткосрочен и дългосрочен план

"Вярвам, че нашата съвместна история показва глупостта да се поддаваме на тираните в Европа, които вярват в преначертаването на границите със сила, пише той. Не искам да показваме слабостта, проявена срещу Хитлер през 30-те години на миналия век. Той се върна за още, струвайки ни много повече животи, за да спрем неговата агресия. Не искам да показваме слабостта, проявена срещу Путин през 2008 г., когато той нахлу в Грузия, или несигурността на отговора през 2014 г., когато превзе Крим и голяма част от Донбас - преди да се върне, за да ни струва много повече с неговите агресия през 2022 г."

Намесата му беше разкритикувана от републиканския конгресмен и поддръжник на бившия президент Доналд Тръмп Марджъри Тейлър Грийн.

Дейвид Камерън ни похвали за солидарността с Украйна

Дейвид Камерън ни похвали за солидарността с Украйна

Той се надява Путин да осъзнае, че е сбъркал с войната в Украйна

Припомня се, че Камерън бе на посещение в България и Полша тази седмица преди Мюнхенската конференция по сигурността, където се очаква да призове колегите си да увеличат отбранителното производство за Украйна.

Сенатът одобри пакета от помощи, който включва финансиране за Украйна, Тайван, войната на Израел срещу Хамас и за хуманитарна помощ в конфликтни зони, включително Газа, след месеци на политически спорове.

Той премина през контролирания от демократите Сенат със 70 срещу 29, въпреки че малка група републиканци гласуваха против. Въпреки това, той е изправен пред трудна битка в Къщата.

Двупартийната подкрепа дойде въпреки критиките на бившия президент Доналд Тръмп към законопроекта за липсата на финансиране за осигуряване на границата между САЩ и Мексико.

Консервативните републиканци възразиха срещу изпращането на милиарди в чужбина, без първо да се справят с мигрантската криза на южната граница на САЩ, и поискаха всяка чуждестранна помощ да бъде обвързана с повече мерки за сигурност на границата.

Джо Байдън призова и Конгреса да одобри помощта за Украйна и Израел

Джо Байдън призова и Конгреса да одобри помощта за Украйна и Израел

Напрежение на Капитолия

Председателят на камарата на републиканците Майк Джонсън предложи в изявление в понеделник вечерта новият законопроект да не мине в контролираната от републиканците долна камара на Конгреса без такива разпоредби.