Граничният пункт Маланвил в северен Бенин, през който обикновено минават камиони с храна, хуманитарна помощ и промишлени материали към Нигер, вече е затворен. В резултат се е образувала опашка от хиляди камиони, съобщава "Ройтерс".

Това е резултат от санкциите, наложени от блокът на западноафриканските държави ECOWAS на Нигер след военния преврат на 26 юли.

Блокадата има за цел да окаже натиск върху хунтата да върне на поста президента Мохамед Базум. Процесът доведе до повишаване на цените на храната в Нигер по време на трудният за тях летен сезон, възпрепятства промишлеността и доведе до риск от недостиг на медицински консумативи.

"Не знаем дали сме взети за заложници или нещо друго", каза нигерският шофьор на камион Сулеман, който е заседнал на границата с товара си от захар и масло повече от 20 дни. "Няма храна, няма вода, няма къде да спим", добави той.

ECOWAS отхвърля предложението за тригодишно отлагане на изборите в Нигер

ECOWAS отхвърля предложението за тригодишно отлагане на изборите в Нигер

От блокът настояват за освобождението на сваления нигерски президент Базум

Все още няма признаци санкциите да са намалили популярността на хунтата в Нигер. Хиляди хора излязоха по улиците в подкрепа на преврата миналата неделя, като някои от тях държаха плакати против ECOWAS.

За сравнение, популярността на военните лидери в Мали изглежда нарасна, когато ECOWAS наложи санкции там след превратите през 2020 г. и 2021 г.

Около 6 000 тона стоки от Световната продоволствена програма на ООН са блокирани извън Нигер, включително зърнени храни, готварско масло и храна за недохранени деца, каза регионалният говорител Джаунседе Маджиангар.

Жителите казаха, че все още има храна по рафтовете в Ниамей, но цените са скочили. След обявяването на санкциите цената на ориза се е увеличила с 21%, докато соргото е нараснало с 14%, казаха от ООН. Според организацията около 3 милиона души едва успяват да си позволят по едно хранене на ден. Кризата може да тласне още 7 милиона в същата категория.

"Можем да се окажем с 10 милиона души, които не могат да се изхранват", каза Маджиангар. "Хуманитарните нужди нарастват."

От Световната продоволствена програма на ООН и от УНИЦЕФ казват, че все още не се е наложило да съкратят операциите си в Нигер, но предупреждават, че времето изтича. Прекъсванията биха могли да имат опустошителни последици в страната. Тя има едно от най-високите нива на детска смъртност в света.

Контейнери на УНИЦЕФ също са блокирани на границата и в пристанището Котону в Бенин.

Готвят съд за държавна измяна на сваления президент на Нигер

Готвят съд за държавна измяна на сваления президент на Нигер

Залозите в Нигер се повишават

Междувременно ECOWAS и хунтата остават в конфликт. Блокът заплаши да се намеси с военни средства, ако преговорите и други опити за натиск върху хунтата се провалят.

"Тези санкции не са предназначени да намерят решение, а да ни поставят на колене и да ни унижат", каза лидерът на преврата генерал Абдурахман Тиани в реч в събота.

Санкциите не само заплашват доставките на храни и помощи за Нигер. Нигерия прекъсна електрозахранването до страната, като така застрашава медицинските грижи в болниците, каза Тиани.

Базираният в Ниамей предприемач Максим Кадер каза пред Ройтерс, че трябва да спре продажбата на инкубатори за домашни птици поради липса на шперплат и ток.

Мащабни инфраструктурни проекти също бяха засегнати. Замразяването на регионалните финансови потоци спря строителството на ръководен от Китай проект за язовир, който имаше за цел да повиши продоволствената сигурност.

Хунтата в Нигер поиска помощ от "Вагнер"

Хунтата в Нигер поиска помощ от "Вагнер"

Крайният срок за освобождаване на сваления президент на страната наближава

Прогнозният икономически растеж от 7% тази година се основава на очакваното стартиране на петролопровод от Нигер до Бенин. Още не е ясно как превратът е повлиял на работата по завършването на проекта. Фирмата PetroChina която се занимава с него още не е коментирала.

На пропускателния пункт Маланвил е имало и превозни средства на WAPCO - компания, работеща по газопровода. На някои беше позволено да преминат в Нигер, но други останаха в опашката.

Много шофьори на границата изглежда се готвят за дълго чакане. Някои са издигнали импровизирани палатки и готвят на малки печки на дървени въглища. Други се търсят храна, защото парите им свършват.