Блокът на западноафриканските държави ECOWAS отхвърли предложението на военната хунта на Нигер за връщане страната към демократично управление в рамките на три години, съобщава "Ройтерс". Това задълбочава политическата безизходица, която би била предизвикана от военна намеса от страна на блока, ако не бъде постигнато споразумение след преврата.

Припомняме, че ECOWAS и други международни сили търсят дипломатически решения за пуча от 26 юли в Нигер, когато група войници свали президента Мохамед Базум. Това е седмият преврат в Западна и Централна Африка за последните три години.

След като няколко опита за диалог бяха отхвърлени, блокът зае по-твърда позиция спрямо нигерската хунта, като се подготви да разположи военни сили, ако преговорите се провалят. ECOWAS удвои заплахата си миналата седмица, след което хунтата в крайна сметка да се съгласи да се срещне с тяхна делегация в столицата Ниамей.

Нигерийска делегация: Хунтата в Нигер е отворена за преговори

Нигерийска делегация: Хунтата в Нигер е отворена за преговори

Търсене на мирно разрешение

В телевизионно обръщение към нацията в събота вечерта лидерът на хунтата генерал Абдурахаман Тиани каза, че лидерите на преврата остават отворени за диалог. Именно той обяви, че хунтата ще се насочи към преход обратно към демокрация в рамките на три години.

Комисарят на ECOWAS Абдел-Фатау Муса каза пред Ройтерс в понеделник, че позицията на блока остава ясна. "Освободете Базум без предварителни условия и възстановете конституционния ред без допълнително забавяне", настоя той.

Муса освен това изтъкна, че резултатът от "продължаващите неофициални дискусии" ще определи дали ECOWAS ще изпрати друга посредническа мисия в Нигер. В региона се наблюдава и засилено присъствие на руската военна група "Вагнер". Докато дори президентът на Русия Путин призовава за връщане към конституционния ред в Нигершефът на Вагнер Евгений Пригожин приветства преврата.

Хунтата в Нигер поиска помощ от "Вагнер"

Хунтата в Нигер поиска помощ от "Вагнер"

Крайният срок за освобождаване на сваления президент на страната наближава

Репутацията на ECOWAS е под въпрос, откакто поредица от преврати подкопа демокрацията в областта Сахел. Немалко други военни правителства поискаха няколко години подготовка за провеждане на избори.

Блокът наложи санкции на Мали миналата година, след като временните власти не успяха да организират демократични избори. Санкциите обаче бяха отменени след като беше договорен нов краен срок 2024 г.

Буркина Фасо също се съгласи да възстанови гражданското управление през следващата година. Гвинея съкрати графика си за преход до 24 месеца миналата година след натиск от страна на ECOWAS.

Нигер вече e засегнат от множество международни санкции след преврата, включително от ECOWAS, По този начин нараства икономическият натиск върху страната, която въпреки големият си износ на уран остава една от най-бедните в света.

Превратът в Нигер може да предизвика недостиг на уран в ЕС

Превратът в Нигер може да предизвика недостиг на уран в ЕС

Нигер представлява една пета от общия внос на уран в ЕС