Военната хунта, която завзе властта в Нигер, задържа още трима високопоставени политици от сваленото правителство в понеделник, каза тяхната партия, продължавайки арестите в разрез с международните призиви за възстановяване на демократичното управление, предава Ройтерс.

Тъй като вълненията покрай преврата се разпространиха от улиците към финансовите пазари, източници казаха, че регионалната централна банка е отменила планираното емитиране на облигации на Нигер за 30 милиарда западноафрикнански франка (CFA) (51 милиона долара), насрочено за понеделник на западноафриканския регионален дългов пазар, след като съседните страни наложиха санкции.

Африканският съюз, ООН, Европейският съюз и други сили осъдиха свалянето на избрания президент Мохамед Базум миналата седмица - седмият военен преврат за по-малко от три години в Западна и Централна Африка.

Превратът породи опасения за сигурността на по-широкия регион Сахел. Съединените щати, бившата колониална сила Франция и други западни държави имат войски в Нигер и са работили с правителството, борейки се бунтовници, свързани с "Ислямска държава" и "Ал Кайда"

Загрижеността на Запада относно преврата се засилва и от позицията на Нигер като седмият най-голям производител в света на уран, радиоактивният метал, широко използван за ядрена енергия и лечение на рак.

Силите на хунтата арестуваха министъра на мините в свалено правителство, ръководител на управляващата партия и министър на петрола Махамане Сани Махамаду, който също е син на бившия президент Исуфу Махамаду, съобщи Нигерската партия за демокрация и социализъм (PNDS-Tarayya).

Министърът на вътрешните работи, министърът на транспорта и един депутат вече са задържани, допълва изданието.

Арестите потвърждават "репресивния и диктаторски" характер на лидерите на преврата, се казва в изявление на партията, призовавайки гражданите да се обединят, за да защитят демокрацията.

Задържаният президент на Нигер настоява по Twitter, че демокрацията ще възтържествува

Задържаният президент на Нигер настоява по Twitter, че демокрацията ще възтържествува

Той публикува в социалната медия след като войници го задържаха и обявиха преврат

Арестите бяха обявени ден след като президентът на Чад Махамат Идрис Деби пристигна в Нигер, за да се опита да посредничи между лидерите на преврата и сваленото правителство.

Късно в неделя той публикува първата снимка на сваления президент Базум след преврата, на която той е усмихнат и очевидно невредим. Деби каза, че се опитва да "намери мирно решение", без да навлиза в повече подробности.

Западноафриканският регионален блок ECOWAS наложи санкции на Нигер, включително спиране на всички финансови транзакции и замразяване на национални активи, и отправи предупреждения, че може да разреши използване на сила за възстановяване на Базум, който беше задържан в двореца си от членове на неговата охрана в сряда.

Нигер, който е една от най-бедните страни в света и до голяма степен зависи от външна помощ и финансиране, се очаква да издаде две партиди от облигации на регионалния пазар на 7 август и 17 август, в допълнение към отмененото емитиране през юли, според емисионен календар на регионалната агенция за управление на дълга.

По-късно в неделя хунтата обвини Франция, че също планира да започне операция за освобождаването на Базум.

Френското външно министерство не потвърди, нито отрече обвинението, но каза, че Париж признава Базум като единствената легитимна власт в западноафриканската страна и е фокусиран върху защитата на собствените си граждани и интереси там.

По-рано хунтата предупреди срещу чужди опити за освобождаване на Базум, заявявайки, че това ще доведе до кръвопролития и хаос.

Превратът в Нигер последва подобни събития в съседните страни Мали и Буркина Фасо през последните две години, като всички те се случиха на фона на вълна от антифренски настроения. И двете страни все повече се обръщат към Русия като съюзник.

В неделя привърженици на хунтата изгориха френски знамена и нападнаха френското посолство в столицата на Нигер Ниамей.

Лидерите на преврата, които издигнаха генерал Абдурахаман Чиани, бивш началник на президентската гвардия, за държавен глава, казаха, че са свалили Базум поради лошо управление и недоволство от начина, по който той се справя с ислямистката заплаха.

Евгений Пригожин, ръководителят на руската група наемници "Вагнер", миналата седмица приветства преврата в Нигер и каза, че силите му са на разположение, за да възстановят реда.

Кремъл заяви в понеделник, че ситуацията в Нигер е "причина за сериозна загриженост" и призова за бързо връщане към конституционния ред.

Германското външно министерство заяви в понеделник, че ситуацията все още се променя и че има вероятност превратът да се провали.

Макрон няма да толерира атака срещу френските интереси в Нигер

Макрон няма да толерира атака срещу френските интереси в Нигер

Всяко нападение срещу френски граждани или интереси ще предизвика силна незабавна реакция