Канадските дипломати в Китай се срещнаха с втория от двамата канадци, които бяха задържани миналия месец, съобщава канадското външно министерство, цитирано от "Ройтерс".

"Днес канадските консулски служители в Китай посетиха Майкъл Спейвър", обяснява министерството, без дава повече подробности. Длъжностни лица се срещнаха с Майкъл Ковриг на 17 декември.

Канадските власти задържаха във Ванкувър финансовия директор на китайската компания Huawei Technologies - Мън Ванчжоу на 1 декември по решение на САЩ за екстрадиция. Пекин заклейми този ход и заплаши с ответни действия, освен ако случаят с Мън не бъде решен.

"Канадското правителство остава дълбоко загрижено за произволното задържане от страна на китайските власти на двамата канадци миналия месец и продължава да призовава за незабавното им освобождаване", се казва в изявлението на външното министерство.

Двамата задържани канадци несъмнено са нарушили закона, обяви Пекин

Двамата задържани канадци несъмнено са нарушили закона, обяви Пекин

Разследването се провежда "стриктно" в съответствие със закона

Канадският премиер Джъстин Трюдо разговаря с президента на САЩ Доналд Тръмп вчера и двамата лидери са договорили да продължат натиска върху Пекин за освобождаване на Спейвър и Ковриг, съобщава администрацията на премиера.

Въпреки че според Канада, Китай не установява конкретна връзка между задържанията и ареста на Мън, експерти и бивши дипломати твърдят, че нямат никакво съмнение, че Пекин използва двамата мъже за оказване на натиск върху Отава.

13 канадци арестувани в Китай след ареста на шефа на Huawei

13 канадци арестувани в Китай след ареста на шефа на Huawei

Напрежението между Канада и Китай е високо