От прокуратурата в Истанбул обявиха, че саудитският журналист дисидент Джамал Кашоги е бил удушен, веднага щом е влязъл в консулството на Саудитска Арабия на 2 октомври, като убийството е било предварително планирано, а след това тялото му е било разчленено и изхвърлено, съобщава "Ройтерс".

Допълва се, че никакви конкретни резултати не са били постигнати при разговорите на турските прокурори в Истанбул през тази седмица със саудитския обществен прокурор.

Турция се съмнява в желанието на Саудитска Арабия истински да съдейства за Кашоги

Турция се съмнява в желанието на Саудитска Арабия истински да съдейства за Кашоги

Опитват да потулват нещата

През миналата седмица директорът на американското ЦРУ Джина Хаспъл прослуша аудиозапис със смъртта на саудитския журналист. Хаспъл пътува до Турция, за да се запознае с разузнавателната информация относно инцидента с Кашоги.

Общественият прокурор на Саудитска Арабия проведе разговори със служители на турските специални служби във връзка с разследването на убийството.

Смъртта на Кашоги ескалира в криза за най-големия световен износител на петрол, като Саудитска Арабия първоначално отрече да знае каквото и да е по казуса или да е замесена в изчезването му.

Ердоган призова саудитския прокурор да разбере кой е наредил убийството на Кашоги

Ердоган призова саудитския прокурор да разбере кой е наредил убийството на Кашоги

Иска и обяснение, кои са "местните съзаклятници"

Преди седмица общественият прокурор на Саудитстка Арабия обяви в противоречие с предишните твърдения на саудитските власти, че убийството на Кашоги е било предварително планирано. Рияд обяви, че е арестувал 18 заподозрени, включително екип, изпратен в Истанбул часове преди смъртта на Кашоги, но отхвърли призива на Турция за тяхното екстрадиране.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който настоя за повече информация от Саудитска Арабия, заяви вчера, че главният прокурор на Истанбул е поискал от саудитския прокурор да разкрие кой е изпратил екипа от Рияд, който е заподозрян в участие в убийството.

Годеницата на Кашоги: Тръмп може да потули случая с убийството

Годеницата на Кашоги: Тръмп може да потули случая с убийството

Тя се страхува, че президентът "павира пътя за прикритие"

Убийството на Кашоги, който беше критик на фактическия саудитски владетел Мохамед бин Салман, постави фокус върху близките отношения на Запада със Саудитска Арабия - голям купувач на оръжие и важна част в регионалните планове на Вашингтон за сдържане на Иран.