Катар настоява за цялостно прекратяване на войната в Газа и работи за поправяне на рухналото споразумение за примирие между Израел и Хамас, каза неговият емир шейх Тамим бин Хамад ал Тани във вторник, цитиран от Ройтерс.

"Непрекъснато работим за подновяване (примирието) и за облекчаване на бремето на нашия (арабския -бел,ред.) народ в ивицата Газа, но примирията не са алтернатива за цялостно прекратяване на огъня", каза шейх Тамим бин Хамад ал Тани в реч пред лидерите на Персийския залив, които се събраха в катарската столица Доха.

Катар, където са базирани няколко политически лидери на Хамас, води преговорите между Израел и палестинската въоръжена групировка.

Тези преговори доведоха до примирие, което в крайна сметка продължи седем дни, преди военните действия да бъдат подновени в петък. По време на примирието Хамас освободи десетки заложници, задържани в Газа, в замяна на стотици палестински затворници, а Израел позволи на хуманитарна помощ да потече в крайбрежния анклав.

В събота Израел нареди на преговарящия екип от неговата разузнавателна служба Мосад, който беше в Доха, да се върне у дома.

Шейх Тамим призова Съвета за сигурност на ООН да принуди Израел да се върне на масата за преговори за войната в Газа, като каза, че бездействието на международната общност за спиране на конфликта е "срамно".

"Срамно е за международната общност да позволи това отвратително престъпление да продължи близо два месеца, през които продължават систематичните и умишлени убийства на невинни цивилни, включително жени и деца", каза той.

Външното министерство на Катар каза, че срещата на върха в Доха във вторник е имала за цел формирането на обединен подход за прекратяване на войната в Газа между шестте страни от Съвета за сътрудничество в Персийския залив - Бахрейн, Кувейт, Оман, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар.

"Сега трябва да се вдигне таванът, за да се говори за устойчиво примирие, което може да доведе до края на тази война", каза Маджед Ал-Ансари, говорител на външното министерство на Катар, пред Ал Джазира.

Катар трупа дипломатически актив, докато войната в Газа е поставена на пауза

Катар трупа дипломатически актив, докато войната в Газа е поставена на пауза

Катар е уникално позициониран като посредник между Хамас, Израел и западните правителства