Украинският външен министър Дмитро Кулеба се надява, че срещата на Съвета НАТО-Украйна в сряда ще бъде последвана от бързи ангажименти за подпомагане на противовъздушната отбрана на страната му да отблъсне вълни от опустошителни руски въздушни атаки. Това заяви той във вторник, цитиран от POLITICO.

"На първо място, ние очакваме срещата да ускори критичните решения за по-нататъшното укрепване на противовъздушна отбрана на Украйна. Както по отношение на съвременните системи, така и на техните боеприпаси, каза той. Ние сме дълбоко благодарни на всички наши партньори, които продължават да предоставят на Украйна средствата за защита на нейното небе."

Присъединяването към НАТО не е достатъчно за защита на Украйна

Присъединяването към НАТО не е достатъчно за защита на Украйна

Съюзнически сили и техника в Украйна трябва в бъдеще да възпират агресия

Съветът НАТО-Украйна се събира в сряда в Брюксел в отговор на неотдавнашното нарастване на атаките от Русия, които удариха градове в Украйна, убивайки десетки хора.

Миналата седмица Украйна поиска от алианса среща за обсъждане на въздушната отбрана, след като Москва удари Киев, Харков и други градове с дронове и ракети.

Срещата идва два дни, след като германският канцлер Олаф Шолц призова други страни от Европейския съюз (ЕС) да предоставят повече военна помощ на Украйна. Берлин, донор номер 2 в света след САЩ, все още отказва да изпрати мощните си крилати ракети Taurus в Киев.

Украйна за поредна нощ под руски атаки с дронове

Украйна за поредна нощ под руски атаки с дронове

Най-малко 2 области бяха засегнати

Кулеба призова съюзниците да изпращат редовно запаси от оръжие. 

"Осигуряването на редовни доставки на ракети и други системи е основен приоритет, който трябва да бъде завършен днес, не утре. Освен това, колкото по-успешна е противовъздушната отбрана на Украйна, толкова по-малка е вероятността руска ракета или дрон случайно да прелети в граничещото въздушно пространство на НАТО, добави той.

В края на декември началникът на въоръжените сили на Полша каза, че руска ракета е преминала през полското въздушно пространство.

"Във всички аспекти има смисъл нашите съюзници да мобилизират всички налични сили за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна точно сега", каза Кулеба.

ISW: Украйна се нуждае от нови доставки за ПВО отбраната си

ISW: Украйна се нуждае от нови доставки за ПВО отбраната си

Пада подкрепата в Русия за специалната военна операция на Путин