Киев очаква, че Северноатлантическият алианс ще подкрепи предложението за поддържане на Черноморския пакет на НАТО, приет през април 2019 г.

Това заяви в четвъртък на заседание на комисията "Украйна-НАТО" президентът на Украйна Владимир Зеленский, цитиран от телевизия "112. Украина" и РИА Новости. 

Унгария наложи вето на НАТО за Украйна

Унгария наложи вето на НАТО за Украйна

Отхвърли критиките, че отношенията на Унгария с Русия са твърде топли

По-рано страните от НАТО съгласуваха пакет с мерки по поддържане на Украйна и Грузия в Черно море, разглеждащи, в това число и учения, обмен на информация и разговори в пристанищата.

"Ние сме заинтересовани да усилим взаимодействието по възстановяване на стабилността и безопасността в Черноморския регион. Очакваме поддръжка на предложенията на Украйна относително практически стъпки за изпълнение на Черноморския пакет на НАТО, приет през април 2019 г.", заяви Зеленский. 

Столтенберг призовава страните от НАТО да разширят военната помощ за Украйна

Столтенберг призовава страните от НАТО да разширят военната помощ за Украйна

Алиансът подкрепя всички усилия за прилагане на споразуменията от Минск

Освен това, по думите на Зеленский, Киев предлага Северноатлантическият алианс да разгледа възможностите за присъединяване на Украйна към Програмата за повишени възможности на НАТО.

"Предлагам подробно да разгледаме присъединяването на Украйна към Програмата за разширени възможности на НАТО. Уверен съм, че Украйна е готова към прехода на това ново ниво на нашето сътрудничество", заяви Зеленский.

Върховната рада на Украйна през декември 2014 г. внесе промени в два закона, с които се отказа от несъгласувания статус на държавата. През юни 2016 г. бяха приети допълнителни промени, които определят влизането в НАТО на цялата външна политика на страната. Украйна също трябваше през 2020 г. да осигури пълната съвместимост на своите въоръжени сили със страните от НАТО. 

Тръмп разглежда Украйна като противник, а не като съюзник, твърдят свидетели

Тръмп разглежда Украйна като противник, а не като съюзник, твърдят свидетели

"Опитаха се да ме свалят", обяснявал американският президент