Украинските военни в понеделник отрекоха твърденията на Русия за превземането на Мариинка. 

"Не е правилно да се говори за превземане на Маринка, каза украинският военен говорител Александър Щупун пред украинската национална телевизия. Нашите сили са в града".

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу на среща с президента Владимир Путин съобщи за пълното "освобождаване" на Маринка, западно от Донецк, който е под контрола на руските войски.

Сергей Шойгу докладва на Путин, че Маринка е превзето

Сергей Шойгу докладва на Путин, че Маринка е превзето

В Маринка имало над 3 хиляди къщи, всяка от които е била добре укрепена точка

"По време на активни настъпателни действия щурмовите отряди на групата "Южная" днес напълно освободиха село Маринка, на 5 км югозападно от Донецк. За девет години въоръжените сили на Украйна изградиха там мощен укрепен район", каза министърът.

Във военни условия е невъзможно в оперативен порядък да се проверят изявленията на официални лица от воюващите страни, но руските военни съобщават поне за 20-ти път за превземането на населеното място.

В началото на войната на Русия срещу Украйна почти всяка седмица говорителят на Министерство на отбраната Игор Конашенков включваше Маринка в доклада си за "освободените" населени места от руската армия.

Към юни 2022 г. украинска мониторингова група беше преброила, че Маринка е освобождавана цели 17 пъти от началото на офанзивата през февруари месец.

Британското разузнаване: Русия вероятно контролира по-голямата част от Маринка

Британското разузнаване: Русия вероятно контролира по-голямата част от Маринка

Лондон говори за есенна офанзива на Русия

Другото, което прави впечатление в днешното съобщение е самата среща между военния министър Сергей Шойгу и руския президент Владимир Путин, за което от много месеци държавните агенции и институциите не са докладвали. В момента тече регистрация на бъдещите кандидати за президентския пост на изборите 2024 г., като Владимир Путин е не само сигурен кандидат, но и сигурен победител. Въпреки това първите седмици, след като обяви намерението да остане президент на РФ всички действия и послания на Путин бяха съсредоточени към вътрешната и социалната политика, макар и да не е давал заявки за това да се е отказал от териториите на Украйна.

На днешната среща Шойгу отбелязва още, че укрепената зона в Маринка включва подземни проходи, а всяка улица има свои собствени укрепени съоръжения, които са добре защитени от артилерийски и авиационни атаки, дълготрайни огневи точки и сложни подземни комуникационни системи.

В Маринка, по думите на Шойгу, имало над 3 хиляди къщи, всяка от които е била добре укрепена точка.

Ситуацията около Маринка и Авдеевка се изостря, твърди Анна Маляр

Ситуацията около Маринка и Авдеевка се изостря, твърди Анна Маляр

Част от Маринка е под контрола на руската армия

От една страна, превземането на Маринка от руските войски е малка победа. Градът, който се намира западно от Донецк, до 2014 година имаше около 10 хиляди жители, сега е унищожен почти до основи. Още през лятото украински войници казаха, че населеното място е трудно да се защитава, защото не е останало нито едно нормално укрепление или убежище.

От друга страна, армията на Шойгу получава не само руини, но и поле за маневриране. На първо място, той получава възможност да атакува от Маринка друга крепост на украинските въоръжени сили - Новомихайловка, разположена на юг, и при успех да започне настъпление по фланговете към украинския плацдарм в района на Угледар. Тъй като битките за Новомихайловка вече са започнали, можем да предположим, че руското командване е започнало да изпълнява този план.

За украинските въоръжени сили плацдармът на Угледар има голямо оперативно значение и е очевидно, че нямат намерение да предават дори подстъпите към него.

Друга вероятна посока за настъпление на руските войски може да бъде магистрала H15, водеща на запад към град Курахово.