Севернокорейският лидер Ким Чен-ун пристигна в Русия със специален влак и бе посрещнат от военен оркестър във вторник за разговори с президента Владимир Путин - на фона на предупрежденията от Вашингтон двете страни да не търгуват с оръжия, предава Ройтерс.

Ким замина от Пхенян за Русия в неделя на борда на влака си, който е оцветен в характерна маслиненозелена схема, съобщиха държавните медии на Севера във вторник, придружен от представители на висшата оръжейна индустрия и военни.

Видеозаписи, публикувани от руската държавна телевизия, показват Ким, облечен в костюм и усмихнат, докато слиза от влака си върху червен килим на гара в руския Далечен изток, за да бъде посрещнат от делегация и военен оркестър.

Руски източник, запознат с пътуването, каза на Ройтерс по-рано, че Ким е слязъл от влака си във вторник сутринта, за да се срещне с руски официални лица в Хасан, главната железопътна врата към Далечния изток на Русия, преди да продължи.

Кадри, пуснати от Олег Кожемяко, губернатор на далекоизточен Приморски регион на Русия, показват Ким, седнал на голям бял стол, разговаряйки с делегация, водена от Александър Козлов, министър на природните ресурси на Русия.

Кожемяко каза, че руската делегация е обсъдила потенциалното стартиране тази година на съвместни туристически и селскостопански проекти и се надява да задълбочи икономическите връзки с Пхенян.

Ким не пътува често в чужбина, като е осъществил само седем пътувания извън страната си и два пъти е пресякъл междукорейската граница през 12-те си години на власт. Четири от тези пътувания бяха до основния политически съюзник на Севера, Китай.

"Това ще бъде пълноценно посещение", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Предстоят преговори между две делегации и след това, ако е необходимо, лидерите ще продължат комуникацията си на четири очи.

Дискусиите биха могли да обхванат хуманитарната помощ за Северна Корея и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, наложени срещу Пхенян, казаха руски официални лица.

Американски служители, които първи казаха, че посещението е неизбежно, казаха, че преговорите за оръжия между Русия и Северна Корея активно напредват и че Ким и Путин вероятно ще обсъдят предоставянето на Русия на оръжия за войната в Украйна.

Няма потвърждение за мястото на срещата, но влакът на Ким е минал разклонението за руското тихоокеанско пристанище Владивосток, където Путин присъства на икономически форум, и се е насочил на север, съобщават японските новини Киодо и южнокорейските медии, казвайки, че той може да се срещне с Путин на космодрума "Восточный".

Говорейки на Източния икономически форум във Владивосток, Путин каза, че планира да отиде до космодрума "Восточний", на повече от 1500 км на север, но не каза дали планира да се срещне с Ким там.

Той каза, че има собствена програма за посещение на космодрума и добави: "Когато пристигна там, ще разберете".

Звезден миг за Ким с Путин да заобиколи Китай и да получи достъп до руски военни технологии

Звезден миг за Ким с Путин да заобиколи Китай и да получи достъп до руски военни технологии

Колко тревожен е съюзът между Русия и Ким Чен Ун?

Вашингтон и неговите съюзници изразиха загриженост относно неотдавнашните признаци на по-тясно военно сътрудничество между Русия и притежаващата ядрени оръжия Северна Корея. Това ще бъде втората среща на Ким с Путин, с когото той се срещна с него през 2019 г. при последното му пътуване в чужбина.

Пхенян и Москва отрекоха, че Северна Корея може да доставя оръжие на Русия, която изразходва огромни запаси за продължилата повече от 18 месеца война.

Песков каза, че националните интереси на Русия ще диктуват нейната политика.

"При осъществяването на нашите отношения с нашите съседи, включително Северна Корея, за нас са важни интересите на нашите две страни, а не предупрежденията на Вашингтон", каза Песков, цитиран от руски медии.

Съставът на делегацията на Ким, включително висши служители от отбранителната промишленост и военни със забележимото присъствие на директора на отдела за промишленост на боеприпасите Йо Чун-рионг, предлага дневен ред, натоварен със сътрудничеството в отбранителната промишленост, казаха анализатори.

Ким може да предложи артилерийски снаряди от големите запаси на Северна Корея, които биха могли да попълнят възможностите на Русия в краткосрочен план, но въпросите за качеството на боеприпасите може да ограничат общото въздействие, казаха военни анализатори.

Кабинетът на южнокорейския президент Юн Сук Йол заяви, че много страни наблюдават със загриженост срещата между "Северна Корея, която е санкционирана от ООН, и Русия, която е постоянен член на Съвета за сигурност".

"Както каза президентът, ние се надяваме, че Русия ще действа отговорно като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН", каза представител на президентството пред репортери, пожелал анонимност.

В понеделник Вашингтон призова Пхенян Северът да спази обещанието си да не продава оръжие на Русия, което може да бъде използвано във войната в Украйна, което според него би нарушило резолюциите на Съвета за сигурност.

Северна Корея е една от малкото държави, които открито подкрепиха Русия за конфликта в Украйна, а Путин обеща миналата седмица да "разшири двустранните връзки във всички отношения по планиран начин чрез обединяване на усилията".

Шойгу ще участва в преговорите между Владимир Путин и Ким Чен-ун

Шойгу ще участва в преговорите между Владимир Путин и Ким Чен-ун

Няма планове за отделни преговори между министрите на отбраната на КНДР и Руската федерация