Северна Корея ще продължи да развива "огромни ударни способности", които не могат да бъдат разменени или продадени за нищо, информира Агенция Ройтерс. Това заяви лидерът Ким Чен Ун, при посещение на работници, участващи в най-големия ракетен тест в страната.

Ким се срещна с официални лица, учени, техници и работници, които допринесоха за изстрелването на ракета в четвъртък, за която Северна Корея каза, че е нейната най-голяма междуконтинентална балистична ракета (ICBM), съобщи държавната информационна агенция.

"Само когато човек е снабден със страхотните ударни способности, поразителна военна мощ, която не може да бъде спряна от никого, човек може да предотврати война, да гарантира сигурността на страната и да сдържи и постави под контрол всички заплахи и изнудвания от империалистите", заяви севернокорейският държавен глава.

Докато лично наблюдаваше теста в четвъртък, Ким каза, че новата ICBM трябва да помогне за възпиране на всякакви военни действия на Съединените щати, които остават технически във война със Севера, след като Корейската война от 1950-1953 г. завърши с примирие, а не с мирно споразумение.

Ким Чен-ун се хвали с новата си ракета като в Top Gun

Ким Чен-ун се хвали с новата си ракета като в Top Gun

Забавен каданс, саундтрак вдъхновен от 80-те години на миналия век и щастлив Top Kim

Вашингтон се опита да притисне Пхенян да предаде или намали своя арсенал от ядрени оръжия и междуконтинентални ракети, които може да са в състояние да поразяват цели в Съединените щати.

Но Ким Чен Ун заяви, че силите му за самоотбрана "не могат да се разменят, нито да бъдат купени с нищо" и ще бъдат твърдо задържани без ни най-малко колебания въпреки тежките изпитания и трудности. Северна Корея ще продължи да изгражда "по-съвършена и по-силна стратегическа сила", добави той, имайки предвид ядрените сили на страната.

Съединените американски щати заявиха в петък, че ще настояват санкциите на ООН срещу Северна Корея да бъдат засилени заради "все по-опасни провокации", но Китай и Русия сигнализираха за опозиция и вместо това настояха за облекчаване на тези мерки.

Северна Корея заяви, че ракетата в четвъртък е била Hwasong-17, а Япония и Южна Корея потвърдиха, че данните за полета показват, че изстрелването е излетяло по-високо и по-дълго от всеки предишен севернокорейски тест.

Ракетният тест на Северна Корея бил предупреждение към САЩ

Ракетният тест на Северна Корея бил предупреждение към САЩ

КНДР се готви за дълга конфронтация с американския империализъм