Бившият главен редактор на подкрепяния от държавата китайски вестник Global Times Ху Сиджин получи забрана да публикува в социалните мрежи, след като написа противоречиви коментари относно икономиката на Китай, предаде Bloomberg.

Акаунтите на Ху - включително в сайта за микроблогове Weibo, където той има близо 25 милиона последователи - са спрени. Това е посочило лице, запознато с въпроса, но е поискало анонимност. Продължителността на забраната също не е посочена.

Бившият главен редактор е публикувал последно в събота, като това е необичайно мълчание за него понеже той е публикувал по няколко пъти на ден в Weibo.

Забраната беше предизвикана от оценката на Ху, че на тайното заседание, проведено миналия месец, председателстван от президента Си Дзинпин, е даден сигнал за "историческа" промяна в поставянето на публичните и частните предприятия на равни начала, каза лицето и допълни, че забраната, наложена на Ху, сочи, че властите искат да ограничат обществените дискусии по въпроса.

Растежът на китайската икономика се забавя през второто тримесечие

Растежът на китайската икономика се забавя през второто тримесечие

Основната причина за забавянето е дългогодишната криза в сектора на недвижимите имоти

Управляващата комунистическа партия в Китай сви пространството за открит икономически дебат, докато политиците се борят със забавянето, причинено от задълбочаващия се спад на имотите. Властите също така оказват натиск върху анализаторите да избягват да пишат за чувствителни термини като "дефлация", докато официалните данни, смятани за неблагоприятни за перспективите, все повече се укриват.

Заглушаването на човек, който е с три десетилетна кариера в държавните медии и който все още е "вътрешен човек в пропагандните приоритети на Китай" изпраща остро послание, каза Уен-Ти Сунг, политолог от Програмата за изследване на Тайван на Австралийския национален университет.

"Това, че дори Ху може да се сблъска с червените линии, показва колко трудно е да се знае къде е червената линия за всеки, който участва в публичен политически дискурс в Китай днес", посочи Сунг.

Хуанг Ипин, съветник на Централната банка на Китай, наскоро отправи критика, което е рядкост, към икономическата политика на страната, че е прекалено консервативна и призова правителството да увеличи фискалните стимули и да насърчи инфлацията. В статия, публикувана на 1 август, пише, че Ипин е посочил, че политическата концепция за приоритизиране на инвестициите, като се пренебрегва потреблението, трябва да бъде променена.

От Bloomberg News не са успели да се свържат с Ху, но в интервю за вестник Sing Tao, който първи съобщи за "мълчанието" на акаунтите му, бившият главен редактор на държавния вестник не отрече за блокирането на акаунтите му.

Китай ще гради мостове в световната икономика

Китай ще гради мостове в световната икономика

Да не повдигаме желязната завеса на конфронтацията, а да проправим пътя на сътрудничеството, призова Си Дзинпин

"Аз лично не искам да казвам нищо. Можете просто да прочетете какво има онлайн. Моля, разберете", каза той пред базираното в Хонконг издание тази седмица.

Дни след като висшите лидери на Китай приключиха Третия пленум за дългосрочни реформи, Ху отбеляза, че резолюцията на срещата е пропуснала важен лозунг, обещаващ да запази "публичната собственост като опора" на икономиката.

По мнението на Ху Сиджин тази фраза беше включена в прочетеното на подобно събиране през 2013 г. и оттогава отекна във важни документи на комунистическата партия. Липсата му сигнализира, че частният сектор вече трябва да има еднаква тежест с държавните компании.

"Промените несъмнено са исторически", написа Ху във вече изтритата публикация в Weibo на 22 юли. "Непубличната собственост и публичната собственост станаха наистина равни по своя статут."

Тази промяна в езика предполага, че частните фирми вече няма да бъдат в неравностойно положение в сравнение с държавните компании в области като кандидатстване за проекти и получаване на банкови заеми, добави още той.

Поставянето на частни и публични фирми на равни начала е неудобно твърдение за социалистическата икономика на Китай. Държавните фирми получават значителна подкрепа и играят ключова роля в поддържането на икономическата стабилност и изпълнението на държавните цели.

Ли Цян хвали китайската икономика

Ли Цян хвали китайската икономика

Той не коментира войните в Украйна и Газа

Коментарите на Ху предизвикаха незабавна реакция. Някои потребители го обвиниха, че умишлено подвежда обществеността със собственото си тълкуване на партиен документ, като посочват, че липсващата фраза е заложена в Конституцията на Китай.

Ху напусна Global Times в края на 2021 г., но остана активен в социалните медийни платформи и е човек с влияние. Но китайското правителство затяга все повече мерките около онлайн дискусиите през последните години и Ху става все по-често атакуван, че е твърде либерален. Когато националистите в мрежата призоваха за бойкот на продуктите на Nongfu Spring Co. заради предполагаемото японско влияние върху опаковката им, Ху призова за толерантност към частните предприемачи и подчерта техния принос към китайската икономика.

Бившият главен редактор призна силата на своите коментари в социалните медии. В интервю за Bloomberg през 2019 г. той обеща да бъде "по-предпазлив", след като отбеляза, че публикациите му могат да раздвижат пазарите.

"Ако моите туитове създават съпътстващи щети и причиняват загуби за американските инвеститори, това не е това, което искам", каза той тогава. "Най-голямата ми надежда е да изразявам нещата по-свободно."

Китай обеща модернизация на индустрията и стимули за вътрешното търсене

Китай обеща модернизация на индустрията и стимули за вътрешното търсене

Облаците над китайската икономика се сгъстяват