Китай трябва да остане неутрална, ако Северна Корея предприеме първа атака срещу САЩ. Този призив е бил отправен към Пекин от държавен вестник в страната, съобщи Ройтерс.

САЩ се надява да реши кризата в КНДР по дипломатичен път

САЩ се надява да реши кризата в КНДР по дипломатичен път

Военните действия ще са катастрофални според Джеймс Матис

Според китайския вестник страната е най-важният съюзник и търговски партньор на КНДР.

Припомняме, Пекин не веднъж изрази недоволството си от многократните ядрени и ракетни тестове на Пхенян, както и от поведението на Южна Корея и Съединените щати, които предприеха военните тренировки в района. Това водело до ескалация на напрежението.

Националистическият таблоид Global Times е посочил още, че Китай трябва ясно да заяви на международния подиум, че ако КНДР предприеме атака срещу САЩ и от Пентагона отговорят, Китай ще остане неутрална спрямо тази криза.

Вестникът добавя, че ако САЩ и Южна Корея първи започнат удари срещу Пхенян и искат да свалят режима на Ким Чен-ун, променяйки политическото статукво на Корейския полуостров, то Китай трябва да им попречи.

Южна Корея призова Северна да спре всички действия водещи до напрежение

Южна Корея призова Северна да спре всички действия водещи до напрежение

Правителството също ще търси всички възможни методи за разрешаване на напрежението

Припомняме, вчера Доналд Тръмп градира критиката си към режима на Ким Чен-ум и заяви, че Северна Корея трябва да е "много, много нервна", ако дори мисли за атака срещу Съединените щати или техните съюзници.

"Ако Северна Корея прави нещо, дори да мисли за атака на някой, когото обичаме или ние представляваме, или наши съюзници или нас, те трябва да бъдат много, много нервни. Нещата ще се случват с тях така, както никога не са смятали за възможни." След като заплаши КНДР с "огън и ярост", с тези думи Тръмп отправи поредната закана спрямо Пхенян.

Тръмп градира изявленията си към КНДР

Тръмп градира изявленията си към КНДР

Народът на нашата страна е в безопасност, нашите съюзници са в безопасност, уверява Тръмп

От държавната агенция KCNA информираха обаче, че армията на Северна Корея ще изпълни плановете си в средата на август да изстреля четири ракети със среден обсег на действие над Япония, за да пристигне близо до Гуам, когато те ще бъдат готови за нареждане на лидера на Ким Ченг-ун. Плановете предвиждат ракетите да кацнат в морето на 30-40 км (18-25 мили) от Гуам.

Припомняме и че министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви, че САЩ все още се надява кризата в КНДР да бъде решена по дипломатичен път. Според Матис евентуални военни действия ще бъдат катастрофални.

Тръмп заплаши Пхенян с "огън и ярост"

Тръмп заплаши Пхенян с "огън и ярост"

КНДР да не отравя повече заплахи, отсече Тръмп